Ι. Στουρνάρας: «Η ΤτΕ έχει ανοιχτές της πόρτες της στον κλάδο»

«Η εποπτική αρχή υποχρεούται από το περιβάλλον του Solvency II να είναι αυστηρή στην άσκηση του ρόλου της. Ωστόσο, προτίθεται να στηρίξει τον κλάδο ώστε να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις». Τα ανωτέρω δήλωσε χθες ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Ι. Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον εορτασμό της «Ημέρας Ασφάλισης», εκδήλωση η οποία έφερε τον τίτλο Fundraising Gala Dinner, ήταν αφιερωμένη στο Σύλλογο Ελπίδα και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και στο πλαίσιο αυτής συγκεντρώθηκε το ποσό των 75.000 ευρώ με σκοπό τη στήριξη του κοινωνικού έργου που επιτελεί ο φορέας.

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στο ρόλο τον οποίο ασκεί η ΤτΕ ως εποπτικός μηχανισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, πρόσθεσε ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανοικτές της πόρτες της στον κλάδο και ότι είναι διαθέσιμη να «ακούσει» την ασφαλιστική αγορά.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στη σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου στην οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες διενεργούν επενδύσεις 11 δισ. ευρώ, καταβάλλουν ετησίως 500 εκατ. σε φόρους και, ενώ η παραγωγή τους κατά την περίοδο της κρίσης μειώθηκε στα 4 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ, συνεχίζουν να καλύπτουν ετησίως αποζημιώσεις συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε επίσης ότι, ο κλάδος λόγω του PSI, του κουρέματος των ομολόγων του δημοσίου, έχασε περί τα 2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο κάλυψε με “ίδια μέσα”.

Αναφερόμενος στην αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, χαρακτήρισε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο μια “προσωπική ή συλλογική πράξη ευθύνης, μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης”, ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι η παρουσία του στη χθεσινή εκδήλωση, δηλώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην ασφαλιστική αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, στάθηκε στον εορτασμό της Ημέρας Ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι «είναι μία μοναδική ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε την αδιάλειπτη παρουσία μας στο πλευρό της Ελληνίδας και του Έλληνα και να αναδείξουμε τον ρόλο και την σημασία της ασφάλισης που γίνεται ακόμη πιο σημαντικός σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα, θελήσαμε να συνδυάσουμε αυτήν τη γιορτή με μία ουσιαστική κίνηση κοινωνικής προσφοράς» ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Ένωσης να ενώσει τις δυνάμεις της ώστε να και ενισχύσει το Όραμα Ελπίδας και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
«Ημέρα Ασφάλισης, για όλους εμάς είναι η κάθε μέρα! Κάθε μέρα οι ασφαλιστικές εταιρίες καταβάλλουν εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, στηρίζοντας τον άνθρωπο, την οικογένεια, την επιχειρηματικότητα, αποτρέποντας την οικονομική καταστροφή και παρέχοντας τα μέσα για αξιοπρεπή διαβίωση. Είμαστε όλοι μας απολύτως εναρμονισμένοι με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, δουλεύουμε άοκνα ώστε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας να είναι προσιτά σε όλους τους συμπολίτες μας και δημιουργούμε συμμαχίες με τους κοινωνικούς μας εταίρους έχοντας πάντα ως στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων μας» ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος.
Στο έργο και την προσφορά του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας, Καίτη Φιλλιπίδη. Επίσης σημειώνεται ότι στην εκδήλωση, που όπως τόνισε ο κ. Μακρόπουλος, ήταν “sold out”, εκπροσωπήθηκε το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών, παραβρέθηκε μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, στελέχη των τραπεζών, καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*