Λύση για την Ασπίς ζητά η ΕΑΕΕ

Νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του χρόνιου, πλέον, ζητήματος με τους ανασφάλιστους της πάλαι ποτέ κραταιάς Ασπίς Πρόνοια, επιχειρεί η ΕΑΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προσεγγίσει ανώτατα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό θέμα που απαιτεί επίλυση, που όσο παραμένει ανοικτό πλήττει το κύρος της ασφαλιστικής αγοράς και που τον προσεχή Σεπτέμβριο θα κλείσει πέντε χρόνια.

Πηγές του iw αναφέρουν ότι η πρόταση την οποία επεξεργάζεται η ασφαλιστική αγορά προβλέπει συμμετοχή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής στη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων, αλλά και τη γενναία συμβολή του δημοσίου, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζεται, την κύρια ευθύνη για τη γιγάντωση του ομίλου Ασπίς δεν την έφεραν οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά οι αρμόδιες εποπτικές αρχές που επί χρόνια επέμεναν στο να μην παρεμβαίνουν ελεγκτικά.

Από την πλευρά της, η αγορά φέρεται διατεθειμένη να διαθέσει τα υπολειπόμενα, μετά τις αποζημιώσεις για τη VDV, αποθέματα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, τα οποία υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ, καθώς και ακόμη 10 εκατ. ευρώ, για τα οποία εκτιμάται ότι θα δώσει ως εγγυήσεις στο δημόσιο τις ετήσιες εισφορές των μελών του φορέα. 

 Παράλληλα, όμως, συμμετοχή στις αποζημιώσεις για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια θα πρέπει να έχει και το δημόσιο, καταβάλλοντας κεφάλαια, προφανώς πολλαπλάσια αυτών που θα καταβάλλει η ασφαλιστική αγορά, ενώ η πρόταση της αγοράς προβλέπει και τον καθορισμό πλαφόν ανά αποζημίωση, που υπολογίζεται στα επίπεδα των περίπου 30.000 ευρώ.

ϊδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου Ασπίς υπολογίζονται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ αφαιρούμενων των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων, που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, το συνολικό άνοιγμα φαίνεται πως διαμορφώνεται στα 700 εκατ. ευρώ. Βέβαια πρόκειται για ποσό το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο υποχρεώσεις που ανακύπτουν από τα επενδυτικά – συνταξιοδοτικά προγράμματα του ομίλου για τις οποίες σχεδιάζεται να καταβληθούν αποζημιώσεις, αλλά το σύνολο των ανοιγμάτων της Ασπίς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*