Συνάντηση ασφαλιστών-ΤτΕ για το Solvency II

Mπροστά στη μεγαλύτερη δοκιμασία της βρίσκεται πλέον η ασφαλιστική αγορά, με τις εταιρείες να καλούνται δια των εκπροσώπων τους από την Τράπεζα της Ελλάδος για μια, πρώτη, εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με το Solvency II.
 
Πληροφορίες του iw αναφέρουν ότι η συνάντηση έχει οριστεί για τις 12 Δεκεμβρίου και από κάθε εταιρεία έχουν κληθεί να παραστούν δύο εκπρόσωποι. Ο διευθύνων σύμβουλος και ένα εκ των ανωτάτων στελεχών, που θα ενημερωθούν για τα όσα θα επακολουθήσουν έως και την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή το Solvency II.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Εποπτική Αρχή θα επιχειρήσει να ενημερώσει διεξοδικά τις εταιρείες για τα όσα δύσκολα έπονται, τονίζοντας ότι η προετοιμασία τους για το νέο εποπτικό πλαίσιο θα πρέπει να αρχίσει ήδη από το 2014 ώστε το 2015 να καταρτιστεί ο τελευταίος ισολογισμός δίχως τα νέα πρότυπα, που όμως θα προβλέπει την προσαρμογή της αγοράς στο νέο εποπτικό περιβάλλον.
 
Το μόνο… παρήγορο για τις εταιρείες είναι το γεγονός ότι, όπως έχει ήδη αναφέρει το iw, για τα προγράμματα μακροπρόθεσμων εγγυήσεων το Solvency II προβλέπει 16 έτη προσαρμογή. Κατά τα άλλα όμως, το εποπτικό πλαίσιο θα είναι αυστηρό, απόλυτα ξεκάθαρο στις απαιτήσεις του και θα προβλέπει μεγαλύτερη διαφάνεια για την ασφαλιστική αγορά.
 
Το στοίχημα πλέον για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι να καταφέρει να περάσει τα σωστά μηνύματά στον κλάδο, και, κυρίως, να διασφαλίσει ότι μέσα στο 2014 στο σύνολό τους οι εταιρείες θα προετοιμαστούν κατάλληλα για το Solvency II.
 
Πηγές προσκείμενες στην Εποπτική Αρχή τονίζουν ότι, οι ελεγκτές δεν θα χαριστούν σε καμία εταιρεία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2014 θα γίνει και το τελικό ξεκαθάρισμα στον κλάδο.
 
Οι εκκρεμότητες όπως φαίνεται δεν είναι λίγες, καθότι έχουν να κάνουν τόσο με τις κεφαλαιακές ανάγκες των εταιρειών, όσο όμως και με οργανωτικά ζητήματα, ενώ αγκάθι παραμένει και το εισπρακτικό, το οποίο ακουμπά τόσο τις ίδιες τις εταιρείες, όσο και τα δίκτυα πωλήσεων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*