Στοχευμένες… παρεμβάσεις θα «βαπτιστούν» τα επόμενα μέτρα

Το χρηματιστήριο, κινούμενο σε νέα υψηλά 26 μηνών, φαίνεται να αγνοεί – ή να μην το απασχολεί – ένα πολιτικό «ατύχημα», το οποίο μπορεί να προκύψει με τον ερχομό της Τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου. Ο ανένδοτος αγώνας κατά της Τρόικας, που κήρυξαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, φαίνεται, βεβαίως, να υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες, με τον τελευταίο να δηλώνει «όταν λέμε όχι σε νέα μέτρα, δεν εννοούμε και καθόλου μέτρα».

 Την ίδια ώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης για την έναρξη πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο δεν φαίνεται να έχει επιτυχία, με την Άνγκελα Μέρκελ να ρίχνει το «μπαλάκι» στην Τρόικα για το εάν και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε για το 2014.

Οι Βρυξέλλες στέλνουν μήνυμα δυσφορίας για το «όχι άλλα μέτρα» που εκπέμπει η κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για μέτρα ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Τρόικα για μέτρα ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ! Η απόκλιση είναι σημαντική και δύσκολα θα γεφυρωθούν οι δύο θέσεις, αυτή της ελληνικής κυβέρνησης και αυτή της Τρόικας.

Την ίδια ώρα, το φλέγον θέμα της εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους πάει πίσω – για μετά τις ευρωεκλογές, – παρά τις έντονες και συνεχείς πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για άμεση λύση.

Χωρίς μια πειστική διευθέτηση του προβλήματος με το χρέος, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τα ιδιωτικά επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια, ξένα και εγχώρια, η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων θα μεταφράζεται ως συνεχής «βουτιά» σε όλο και βαθύτερη ύφεση και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να απομακρύνεται όλο και περισσότερο η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί το ογκώδες χρέος της χώρας, ενώ η κοινωνία θα οδηγείται όλο και ταχύτερα σε σημείο… βρασμού!

Η φράση του πρωθυπουργού «δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε» φαίνεται να απηχεί τον έντονη ανησυχία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., η οποία, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», ψηφίζοντας νέα μέτρα.

Μπορεί να μην είναι οριζόντια, αλλά να βαπτισθούν «στοχευμένες» παρεμβάσεις. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε περικοπές στις συντάξεις των ευγενών ταμείων. Δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά κάθετες!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*