Stress Test για τέσσερις ασφαλιστικές

Θέση στην αφετηρία για την εκκίνηση των φετινών stress test λαμβάνουν πέντε ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου μόλις δοθεί «σήμα» από την Τράπεζα της Ελλάδος να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα όσα θα προβλέπει η νέα δοκιμασία.

Συμμετοχή στα stress test υποχρεούνται να έχουν οι εισηγμένες ασφαλιστικές, καθώς και οι θυγατρικές τραπεζών, ενώ οι θυγατρικές των πολυεθνικών θα συντονιστούν απευθείας με τις μητρικές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IW, οι διοικήσεις των Εθνική Ασφαλιστική, ΑΤΕ Ασφαλιστική, Eurolife Ζώης, Eurolife Γενικών Ασφαλειών και Alpha Life αρχίζουν τα πρώτα ραντεβού τους με στελέχη της Εποπτικής Αρχής, στο πλαίσιο των οποίων ενημερώνονται τόσο για τις προθεσμίες εκτέλεσης των stress test, όσο και για τις προθέσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τις παραδοχές βάσει των οποίων θα υλοποιηθεί η δοκιμασία.

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές του IW, ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι παράμετροι των stress test, ή αλλιώς αν τα σενάρια «στρεσαρίσματος» της αγοράς θα βασισθούν σε ακραία πληθωριστικά μοντέλα, σε απρόβλεπτους πιστωτικούς κινδύνους ή σε συνδυασμό ανάλογων δεδομένων.

Απαντήσεις αναμένονται άμεσα, δεδομένου ότι στις αρχές του Δεκεμβρίου τα stress test θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά στην Ευρώπη, και άρα και στην Ελλάδα, ενώ από τον επόμενο μήνα οι εταιρείες θα αρχίσουν να καταρτίζουν στοιχεία και ισολογισμούς βάσει των παραδοχών στις οποίες θα καταλήξουν στο μεταξύ οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*