Πανευρωπαϊκές εξελίξεις αναφορικά με το «Δικαίωμα στη Λήθη»

Έφη Γιάνναρη, Μέλος ΔΣ ΕΕΑΕ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως έχει ήδη ανακοινώσει, είναι στην διαδικασία δημιουργίας ενός κώδικα δεοντολογίας σχετικά με το δικαίωμα στην λήθη των επιζώντων από καρκίνο (Right to be forgotten for cancer survivors ). Στόχος είναι μέχρι τον Μάρτιο 2024, ο κώδικας δεοντολογίας που θα δημιουργηθεί , να διασφαλίσει ότι οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου αντικατοπτρίζονται στις επιχειρηματικές πρακτικές των παροχών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το αργότερο έως το 2025, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγγυηθούν το δικαίωμα στη λήθη σε ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο (10 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας τους και έως και πέντε χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας για ασθενείς των οποίων η διάγνωση έγινε πριν από την ηλικία των 18 ετών) και ότι το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ.

Ωστόσο αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν ήδη θεσπίσει ένα δικαίωμα στη λήθη για όσους επιζούν από καρκίνο χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία ,Πορτογαλία, Ρουμανία και η Ιταλία έχουν επί του παρόντος εφαρμόσει σχετική νομοθεσία, ενώ στο Λουξεμβούργο το Υπουργείο Υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν σε μια σύμβαση για την υποστήριξη της πρόσβασης σε ασφάλειες για άτομα με ιστορικό καρκίνου.

Για την δημιουργία του κώδικα δεοντολογίας, αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη η συλλογή στοιχείων από τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, από Ασφαλιστικές Εταιρείες, Τράπεζες, Εποπτικές αρχές, εκπροσώπους ασθενών κ.λπ.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι επιβιώσαντες από καρκίνο να επιστρέφουν με ίσους όρους στην οικονομική δραστηριότητα με τους Ασφαλιστικούς φορείς και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Σε αντίθεση με την Κύπρο που από τις αρχές του 2023 έχει προχωρήσει σε συμφωνία τριετίας με τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου και πλέον επιτρέπεται στους καρκινοπαθείς να λαμβάνουν χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το ιατρικό τους ιστορικό ** .

Μελέτες επιστημόνων πάντως αναφέρουν ότι τα ποσοστά επιβίωσης για ορισμένες μορφής καρκίνου μπορεί να διπλασιαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούμε να πούμε ότι παρόλο τον αντίκτυπο του μεγάλου κόστους νοσηλείας ίσως να δούμε δημιουργία πιο ευέλικτων συμβολαίων υγείας από την πλευρά των Ασφαλιστικών Εταιρειών που θα παρέχουν κάλυψη έναντι του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να συμπαρασύρει στην ασφάλιση και άλλες ευπαθείς ομάδες που θεωρούνται ήδη αποκλεισμένοι.

Μέχρι τότε όμως αρχικά θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή στις συναλλαγές των επιζώντων από καρκίνο μέσω της εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας και της νομοθεσίας προκειμένου να μην βρίσκονται στο περιθώριο και να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ασφάλισης, αλλά και δίκαιη τιμολογιακά αντιμετώπιση τόσο αυτών όσο και των ήδη υπαρχόντων ασφαλισμένων.

Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και του υψηλού κόστους νοσηλείας- πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο- τα ασφαλιστήρια υγείας πάντα θα έχουν το προβάδισμα της επιλογής απόκτησης τους από τους πολίτες ως μια γέφυρα σε υψηλές υπηρεσίες υγείας.

Πηγές : Δικαίωμα στη λήθη και για τους χρόνιους ασθενείς (politis.com.cy)

Ένα βήμα προς την ισότητα το δικαίωμα στη λήθη | Ant1 Live Φτάνουμε στο τέλος του καρκίνου; Τα ποσοστά επιβίωσης ίσως διπλασιαστούν σε μια δεκαετία – ertnews.gr

Από το περιοδικό ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*