Εκδήλωση ενημέρωσης για το κάπνισμα από την Interamerican

Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης για τις συνέπειες του καπνίσματος και κυρίως, για την επιστημονική μεθόδευση της διακοπής του οργάνωσαν η ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC και η INTERAMERICAN, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).

Ο Όμιλος INTERAMERICAN, έχοντας στον κορμό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του την υγεία με την ανάπτυξη ενός συστήματος υπηρεσιών και ασφαλιστικών προγραμμάτων, προτάσσει τη στρατηγική πρόληψης και μέσω της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLINIC προτείνει μία αποτελεσματική προσέγγιση του προβλήματος, που συνδυάζει συμβουλευτική και φαρμακευτική υποστήριξη.

Μετά την εισαγωγή στο θέμα από τον κ. Ευάγγελο Θωμόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της κλινικής, ο Γεράσιμος Καρούσος, ειδικός παθολόγος – διευθυντής παθολογίας της κλινικής παρουσίασε στοιχεία για τις παθολογικές συνέπειες του καπνίσματος, που είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος των περιφερειακών αγγείων, αλλά και οι συνέπειες του καπνίσματος κατά την κύηση.

Ο κ. Νίκος Ζίας, πνευμονολόγος, ανέπτυξε «αλήθειες και μύθους» για το κάπνισμα, με εστίαση στην εξάρτηση από τη νικοτίνη και στη μεθοδολογία διακοπής.

Για την πρακτική διαδικασία διακοπής μίλησε ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός ιατρός, γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, με έμφαση στη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τους τύπους καπνιστών και στην ιδιαίτερη σημασία Οι ιατροί που συμμετείχαν ως ομιλητές στην εκδήλωση (από αριστερά): Νίκος Ζίας - πνευμονολόγος, Γεώργιος Βοΐλας – ωτορινολαρυγγολόγος, Ευάγγελος Φραγκούλης - γενικός ιατρός, γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής και Κυριάκος Κυριακόπουλος - ειδικός βελονισμούτης εκτίμησης του κινήτρου για τη διακοπή κατά την παρεμβατική υποστήριξη.

Ειδική ήταν η προσέγγιση της εφαρμογής του βελονισμού στη θεραπευτική μεθοδολογία διακοπής, που ανέπτυξε ο κ. Κυριάκος Κυριακόπουλος, ειδικός βελονισμού.

Ο κ. Γεώργιος Βοΐλας, ωτορινολαρυγγολόγος, διευθυντής ενδοσκοπικού ΩΡΛ τμήματος της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLINIC, αναφέρθηκε στη σημασία της πρώιμης διάγνωσης καρκίνου του λάρυγγα μέσα από τα συμπτώματα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο αρχικό στάδιο της νόσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές, η χώρα μας βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της κατανάλωσης τσιγάρων παγκοσμίως και το κάπνισμα χαρακτηρίζει το 40% του γυναικείου και το 46,8% του ανδρικού πληθυσμού, χωρίς να υπολογίζονται οι εκτιθέμενοι συστηματικά ως παθητικοί καπνιστές. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 90% των ατόμων που πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές.

Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας «Πράξεις Ζωής» της INTERAMERICAN για την πρόληψη και φροντίδα της υγείας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*