Cyber Insurance: Από τι κινδυνεύουν και πώς μπορούν να προστατευτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Xρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες για τη cyber ασφάλιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Από τον Νίκο Γεωργόπουλο Cyber Risks Insurance Advisor & συνιδρυτή της DPO Academy

Επικρατεί μια λάθος αντίληψη ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι πρόβλημα μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί οι κυβερνοεπιθέσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις τραβούν την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γίνονται γνωστές στους πελάτες τους και οι κυβερνοεγκληματίες τις τοποθετούν στο επίκεντρο των επιθέσεων καθώς μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από τον κυβερνοεκβιασμό σε σχέση με τις μικρότερες εταιρίες.

Καθημερινά όμως, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις διεθνώς υφίστανται περιστατικά παραβίασης ως αποτέλεσμα κυβερνοεπιθέσεων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνήθως αντιμετωπίζουν οι εταιρίες;

Το ransomware, λογισμικό που κλειδώνει τα εταιρικά συστήματα και απαιτείται πληρωμή λύτρων για την απόκτηση πρόσβασης στα εταιρικά συστήματα, καθώς και η κλοπή εταιρικών κεφαλαίων, αποτελούν καθημερινούς κινδύνους και για τις μικρές και μεσαίες εταιρίες.

Επιπροσθέτως, ο εκβιασμός και οι παραβιάσεις δεδομένων που συνήθως ξεκινούν με ένα ανθρώπινο λάθος ή μια παράβλεψη, όπως για παράδειγμα η απώλεια ενός φορητού υπολογιστή ή ένα κλικ σε έναν σύνδεσμο ενός Phishing email, επιτρέπουν στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να έχουν πρόσβαση στα εταιρικά συστήματα.

Σύμφωνα με μελέτες, το μέσο κόστος των περιστατικών ransomware σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται σε €75.000 (το κόστος αυτόμεταβάλλεται ανάλογα με το ποσό των λύτρων που καταβάλλεται στους κυβερνοεγκληματίες). Ο μέσος χρόνος για την επαναφορά της εταιρίας στην προηγούμενη κατάσταση που ήταν πριν πέσει θύμα περιστατικού ransomware, ανέρχεται σε 50 ημέρες. Ένα μεγάλο ποσοστό εταιριών μετά από ένα περιστατικό ransomware, οδηγούνται σε χρεωκοπία και αν πληρώσουν τα λύτρα στους κυβερνοεγκληματίες, πέφτουν ξανά θύματα των κυβερνοεγκληματιών.

Περισσότερα στο eurolife.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*