Atradius: Tα περιστατικά αφερεγγυότητας αυξάνουν τα δεινά της ευρωζώνης

Η Atradius, κατέχοντας ηγετική θέση στη παγκόσμια αγορά της ασφάλισης πιστώσεων προβλέπει αύξηση των περιστατικών αφερεγγυότητας στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων αγορών. Η ευρωζώνη πρωτοστάτησε στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης όπου οι δυσχερείς συνθήκες χρηματοδότησης έχουν καταστήσει ακόμα δυσκολότερη την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η κρίση δημοσίου χρέους της ευρωζώνης και οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν αυξήσει τις εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές , αν και οι τελευταίες φαίνεται να έχουν ηρεμήσει μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ και τη χορήγηση 1 τρις. Ευρώ.

Μείζον ζήτημα παραμένει το γεγονός ότι οι όροι πίστωσης στις ανεπτυγμένες αγορές παραμένουν αυστηροί και δεν έχουν βελτιωθεί απ’ την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008.
 Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να ενοποιεί τα χρέη του και αναζητά πρόσθετα κεφάλαια για να εναρμονιστεί με τους νέους και αυστηρότερους κανονισμούς.
 Έχει δημιουργηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις ,που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό στην Ευρωζώνη και , σε μικρότερο βαθμό , στις ΗΠΑ.
 
Αύξηση περιστατικών αφερεγγυότητας

Η Atradius εκτιμά πως ο αριθμός περιστατικών αφερεγγυότητας θα παρουσιάσει αύξηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ η κατάσταση θα βελτιώνεται, όπως επισημαίνεται στο τεύχος Απριλίου 2012 του Atradius Economic Outlook.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις περιστατικών αφερεγγυότητας αναμένεται να λάβουν χώρα στη Νότια Ευρώπη με προβλέψεις διψήφιας αύξησης τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα.
Ακόμα όμως και στη Γερμανία των εύφορων οικονομικών συνθηκών αναμένεται επιδείνωση αναφορικά με τα περιστατικά αφερεγγυότητας. Καλύτερες εξελίξεις έρχονται απ’ τις ΗΠΑ.
Με τους μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η χώρα η Atradius προβλέπει μείωση των περιστατικών αφερεγγυότητας. Βέβαια ο αριθμός περιστατικών αφερεγγυότητας για το σύνολο του έτους και σε σύγκριση με άλλα έτη παραμένει υψηλός.

Πτωτικοί κίνδυνοι

Τα περιστατικά αφερεγγυότητας τείνουν κατά κανόνα να ακολουθούν τον οικονομικό κύκλο και με την οικονομική ανάπτυξη να έχει πτωτική τάση τα περιστατικά αφερεγγυότητας αυξάνονται, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους.

Πρωτίστως, η ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έπληττε τόσο επιχειρήσεις όσο και κυβερνήσεις ανά την υφήλιο δεδομένων των οικονομικών και εμπορικών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί. Σύμφωνα με την ανάλυση της Atradius στις αρχές του έτους , η Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει αδιάσπαστη καθώς το κόστος οιασδήποτε διάσπασης θα ήταν τεράστιο και δυσβάσταχτο.

Κατά δεύτερον, ο κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου ενόσω τα αποθέματα παραμένουν περιορισμένα και εκείνος των ταραχών στη Μέση Ανατολή, είναι μεγάλος.
Παρά το γεγονός ότι η εξάρτηση απ’ το πετρέλαιο φθίνει, ενδεχόμενη απότομη αύξηση της τιμής του σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών παγκοσμίως.    
 
Ο κος John Lorié, chief – economist της Atradius σχολιάζει: «Ενώ οι εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι θετικές , στην Ευρωζώνη η κρίση του δημοσίου χρέους έχει μετακυλήσει απ’ τις χρηματαγορές στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει κλονιστεί και είναι απρόθυμοι να ξοδέψουν, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες δεν είναι πλέον το ίδιο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη. Σαν αποτέλεσμα τα περιστατικά αφερεγγυότητας αναμένεται να αυξηθούν σε αυτές τις αγορές. Αντιθέτως στις ΗΠΑ τα περιστατικά αυτά αναμένεται να μειωθούν.

Atradius: Economic Outlook, April 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*