Cyber risk: Οι εταιρείες-στόχοι και η αύξηση των επιθέσεων

Τα περιστατικά cyber attacks και data breaches αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και σε εταιρείες κάθε μεγέθους. Έρευνα της Checkpoint αποτυπώνει το μέγεθος της απειλής, ειδικά την τελευταία τριετία: οι επιθέσεις ransomware αυξήθηκαν κατά 93% και οι περισσότερες εταιρείες-στόχοι επηρεάστηκαν από τις εν λόγω cyber επιθέσεις. 

Επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τραπεζικές, χρηματοοικονομικές, ασφαλιστικές, υπηρεσίες υγείας και retail ήταν εκείνες που αποτέλεσαν τους μαζικότερους στόχους των κυβερνοεγκληματιών το 2020, καθώς είχαν μεγάλο όγκο δεδομένων. Παράλληλα με την επέκταση του digitalization, μια σειρά από υπηρεσίες όπως internet banking, online αγορές και πληρωμές, ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία κ.ά. οδηγούν σε νέους κινδύνους παραβίασης δεδομένων.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: Παγκόσμιο μερίδιο cyber insurance στο τέλος της χρήσης 2021

ΤΥΠΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Άνω του 95% των αξιώσεων στον κυβερνοχώρο εμπίπτουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Κλοπή κεφαλαίων

Αυτή η κατηγορία αφορά στην κλοπή χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό μιας εταιρείας. Το γεγονός ότι σχεδόν κάθε επιχείρηση μπορεί πλέον να διακινεί τα χρήματά της και να συναλλάσσεται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως συνεπάγεται μεγαλύτερη ευκολία για τους κυβερνοεγκληματίες στο να προβαίνουν σε κλοπές. Αντί να αποσπούν χρήματα με τον γνωστό, παραδοσιακό τρόπο, οι hackers κλέβουν όλο και πιο συχνά χρήματα διά του διαδικτύου, μέσω διαφόρων μορφών ηλεκτρονικής απάτης. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες κυβερνοασφάλειας, η τράπεζα δεν δύναται να την αποζημιώσει.

Κλοπή δεδομένων

Τα δεδομένα είναι πολύτιμα και, εφόσον έχουν αξία, κάποιοι τα θέτουν ως «στόχο». Τα κρούσματα κλοπής ταυτότητας έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να γίνει η δέσμευση αυτών των στοιχείων, οι κυβερνοεγκληματίες χρειάζονται τα αντίστοιχα δεδομένα. Φαινομενικά, ήσσονος σημασίας πληροφορίες, όπως ονόματα και διευθύνσεις που είναι αποθηκευμένες σε υπολογιστές, μπορεί να αξιοποιηθούν ανάλογα και τελικά να σας κοστίσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι φαντάζεστε.

Ζημιά σε ψηφιακά στοιχεία από τους hackers

Για την εύρυθμη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις εξαρτώνται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τα ηλεκτρονικά τους συστήματα. Οι hackers μπορούν να εισβάλουν στα ψηφιακά «άδυτα» μιας εταιρείας και, είτε βλάπτοντας τα ψηφιακά assets είτε απειλώντας να τα βλάψουν, να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους, που συχνά επιλέγουν να ενδώσουν στον εκβιασμό καταβάλλοντας λύτρα. Βέβαια, ακόμη και μετά την πληρωμή, τα συστήματα της εταιρείας έχουν ήδη «παραλύσει» και η επισκευή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή. 

Mε πληροφορίες από το IW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*