Ο μετασχηματισμός της ασφαλιστικής αγοράς και η επόμενη μέρα

Στο Panel Ι του 3rd Insurance Intermediaries Forum, με τίτλο  «Ο μετασχηματισμός της αγοράς – Η επόμενη μέρα», με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO, ethosGROUP,  o κ. Σωτήριος Μπερσίμης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σημείωσε ότι σήμερα με την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας προϊόντων που θα έχουν ένα κοινωνικό αποτύπωμα, και επεσήμανς ότι «για να είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί, πρέπει να βρούμε εργαλεία που θα μας διαφοροποιούν από τις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πολύς κόσμος έχει λανθασμένη εικόνα για τον διαμεσολαβητή και το έργο του: «Ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να έχει την κατάλληλη υποδομή και το γνωστικό υπόβαθρο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει συμβουλευτικά και με αξιοπιστία».

«Για να αυξηθεί η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης θα πρέπει να μπορούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα καλύτερα», επεσήμανε, εκτιμώντας ότι είναι καταλυτικός ο ρόλος του διαμεσολαβητή σε αυτό το επίπεδο. «Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη γνώση και αποθήκες δεδομένων μέσα στις ασφαλιστικές εταιρείες, από την επεξεργασία των οποίων μπορούν να προκύψουν νέα προϊόντα», τόνισε.

Ο κ. Μπερσίμης σημείωσε ότι χρειάζεται συνεργασία σε όλο το εύρος ώστε να δημιουργηθούν καινοτόμα προϊόντα κατάλληλα για την ελληνική αγορά. Εκπαίδευση και κατάλληλα προϊόντα ειδικά για τη νέα γενιά, τους νέους επαγγελματίες.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η δυνατότητα εκπαίδευσης που παρέχεται δεν είναι επαρκή και ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέργια με την ακαδημαϊκή κοινότητα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κατάλληλων εργαλείων.

«Υπάρχει αναγκαιότητα για οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο με συνεργασία όλων των φορέων ώστε να αυξηθεί η ασφαλιστική διείσδυση, διαβάζοντας τι θέλει ο κόσμος μέσα από τα δεδομένα, ώστε να καλύπτονται πραγματικές ανάγκες», τόνισε.

Ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), επεσήμανε ότι η αγορά αλλάζει με πολύ έντονους ρυθμούς και ότι η τάση που θα κυριαρχήσει στην ασφαλιστική αγορά θα είναι η πρόβλεψη και η αποφυγή και όχι η αποζημίωση. «Η σημασία αυτού είναι μεγάλη. Η ασφάλιση θα πρέπει να προλαμβάνει και όχι μόνο να αποζημιώνει. Έτσι αναδεικνύεται ο συμβουλευτικός ρόλος του ασφαλιστή. Πρέπει να προηγούμαστε της ζημιάς. Να την προλαμβάνουμε. Είτε αφορά την υγεία μας είτε την περιουσία μας, που αντιμετωπίζει όλο και περισσότερους κινδύνους λόγω της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Τζωρτζωρής.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα περιοριστεί ο αριθμός των διαμεσολαβητών, που σήμερα ανέρχονται σε 12.000 περίπου.

Τόνισε μάλιστα ότι είναι λάθος η εστίαση στο «κυνήγι» νέων πελατών, καθώς εκτιμά ότι η καλύτερη διαχείριση του υπάρχοντος πελατολογίου, μπορεί να αποφέρει περισσότερα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο κλάδος των ευθυνών είναι πολύ δυναμικά υποσχόμενος και ανερχόμενος, δεδομένου ότι είμαστε πολύ πίσω ως χώρα σε αυτόν τον τομέα. «Σίγουρα το cyber έχει πολύ μέλλον γιατί τα πάντα γίνονται από εκεί. Επίσης οι φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τζωρτζωρής επεσήμανε ότι «Πιστεύουμε πάρα πολύ στο κομμάτι της εκπαίδευσης, είναι πάρα πολύ σημαντική η σύνδεση της ασφαλιστικής αγοράς με το πανεπιστήμιο, γιατί πέρα από τις συνέργειες, προσεγγίζει και τη νέα γενιά ώστε να αναβαθμιστεί η εικόνα του επαγγέλματος και οι προοπτικές που προσφέρει», ενώ έκλεισε λέγοντας ότι η έλλειψη κινήτρων, ελέγχου και η υπερφορολόγηση είναι κάποια από τα πράγματα που δυσχεραίνουν το άνοιγμα της αγοράς.

Ο κ. Ιωάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος ΕΣΑΠΕ, (ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ), Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων, Ιδρυτής της Liberty Insurance Agents, τόνισε ότι «η ασφάλιση είναι πρόληψη από μελλοντικούς τυχαίους κινδύνους. Είναι πρόληψη να εξασφαλίζουμε την οικογένεια, την επιχείρηση, το σπίτι μας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι αποτελεί μονόδρομο η απόλυτη συμετοχή των φυσικών δικτύων για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς. «Πρέπει όμως κι εμείς να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, να μην είναι προϊοντική αλλά ολιστική. Σήμερα ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής έχει μια τεράστια ευκαιρία. Γιατί σήμερα μπορεί να έχει πληροφόρηση και εκπαίδευση ψηφιακά, όλες τις μέρες του χρόνου», σημείωσε.

Ο κ. Τοζακίδης ανέφερε ότι «Το προφίλ του διαμεσολαβητή έχει εκ των πραγμάτων διαμορφωθεί. Αλλάζουν οι παλαιότερες συνήθειες. Υιοθετούμε την τεχνολογία που είναι πλέον πολύ φιλική προς εμάς. Τα φυσικά δίκτυα έχουν πολύ μεγάλο μέλλον, με εσωτερική ανάπτυξη και με νέους πελάτες».

Όπως επεσήμανε, «πρέπει να δούμε και λίγο την ηλικία των πελατών μας και κυρίως των υποψήφιων πελατών μας, τους οποίους μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα οι νεώτεροι εππαγγελματίες και συνεργάτες», εκτιμώντας παράλληλα ότι «όλοι οι κλάδοι παρουσιάζουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Δύο πολλοί σημαντικοί τομείς εκτός από τους προαναφερθέντες είναι τα unit linked προϊόντα. Μπορεί μέσω αυτών των εργαλείων μελλοντικής συνταξιοδότησης να αυξηθεί η πίτα πάρα πολύ. Υπάρχουν τεράστια ανασφάλιστα κεφάλαια σε επίπεδο αστικής, επαγγελματικής ευθύνης και περιουσίας».

Ο κ. Τοζακίδης σημείωσε ότι ο ρόλος των συντονιστών ασφαλιστικών πρακτόρων είναι διτός: «Να αναπτύξουμε νέους επαγγελματίες, αλλά και νέους μάνατζερς. Τα τελευταία χρόνια ως Ένωση έχουμε κάνει ενέργειες προς την αναβάθμιση του κύρους της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Θα ανακοινώσουμε μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με πανεπιστήμια τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς πρέπει να προετοιμάσουμε κατάλληλα τους νέους ανθρώπους, τους νέους επαγγελματίες».

One comment

  1. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Προιόντα χρειαζόμαστε ή νομοθεσία να σταματήσει η ξευτίλα του θεσμού.
    Εσείς οι πανελίστες θα ασφαλιζατε την ζωή σας και την οικογένειά σας σε μια εταιρία
    που ονομάζετεται ΜΑΙΜΟΥ Ή ΑΛΕΠΟΎ Ή ΜΟΎΣΙ Ή ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*