A sign for Moody's rating agency is displayed at the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/GettyImages)

Moody’s: Ο Νότος παίρνει βαθειά ανάσα από την αύξηση των επιτοκίων

Θετικά για το αξιόχρεο των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε για τη συγκράτηση των spreads, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος εξηγεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα στηρίξουν τα καθαρά περιθώρια τόκων, ενώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των spreads και των τιμών των κρατικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν σημαντικό ποσοστό στα χαρτοφυλάκια ορισμένων τραπεζών της Ευρωζώνης.

Αναμένει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα στηρίξει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, επειδή έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια σε σχέση με τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις καταθέσεις για τη χρηματοδότησή τους

περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*