Στην αντασφαλιστική αγορά της Ιαπωνίας εισέρχεται η Berkshire Hathaway

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Έτοιμη να εισέλθει στην Ιαπωνία φέρεται η Berkshire Hathaway, ο όμιλος χαρτοφυλακίου του δισεκατομμυριούχου “γκουρού” των επενδύσεων Warren Buffett, καθώς διακρίνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου ασφάλισης έναντι καταστροφών από σεισμούς στην (ιδιαίτερα σεισμογενή…) Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η θυγατρική της Berkshire Hathaway Berkshire Hathaway Specialty Insurance (BHSI) σκοπεύει να λειτουργήσει ως αντασφαλιστής, αγοράζοντας συμβόλαια ασφάλισης έναντι σεισμών από εταιρείες γενικών ασφαλειών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον Marc Breuil, στέλεχος της BHSI, αρμόδιο για τις αγορές της Ασίας.

Καθώς πολλές ιαπωνικές εταιρείες δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για σεισμούς, η BHSI πιστεύει ότι η εν λόγω αγορά εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Η εταιρεία αναμένεται να οριστικοποιήσει το σχέδιο εισόδου της στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα και να αρχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η είσοδος της BHSI με την προσφορά αντασφαλιτικής κάλυψης για σεισμούς ίσως αυξήσει τη δημοφιλία των εν λόγω ασφαλιστικών συμβολαίων στην Ιαπωνία, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Αυτή τη στιγμή μόνο το 10% των ιαπωνικών εταιρειών είναι ασφαλισμένες έναντι σεισμών, ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σε άλλες σεισμογενείς χώρες.

Ένας λόγος για το χαμηλό ποσοστό κάλυψης είναι τα σχετικά υψηλά ασφάλιστρα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλές ασφαλιστικές αποφεύγουν την ενεργή πώληση ασφαλιστικών συμβολαίων για σεισμούς στις εταιρείες, επικαλούμενες την υψηλή μεταβλητότητα των αντασφαλίστρων.

Παρότι τα συμβόλαια κάλυψης έναντι σεισμών έχουν διάρκεια ενός έτους, η BHSI προσφέρει συμβόλαια με τριετή διάρκεια, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Breuil μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση των ασφαλίστρων σε σημαντικό βαθμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*