Guy Carpenter: Οι κίνδυνοι του 2017 και οι ευκαιρίες

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η τεχνολογική καινοτομία θα προσφέρει τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές για τον αντασφαλιστικό κλάδο το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Guy Carpenter “Annual Pulse Survey”, με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών αντασφαλιστικών εταιρειών που επιχειρούν να εντοπίσουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες και κινδύνους για το επόμενο έτους, καθώς και τους παράγοντες διαταραχής.

Το 42% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η τεχνολογική ευκαιρία αποτελεί την μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης για το 2017. Το 25% “βλέπει” ανάπτυξη μέσω νέων προϊόντων, το 13% μέσω την επέκτασης σε νέες γεωγραφικές αγορές, το 12% μέσω της πρόσληψης ταλαντούχων στελεχών και το 8% μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

“Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι οι μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που εξακολουθεί να προσφέρει η τεχνολογία στην αντασφαλιστική βιομηχανία”, σχολίασε ο Tim Gardner, επικεφαλής της Guy Carpenter για την αγορά των ΗΠΑ. “Ο κλάδος πρέπει να είναι προετοιμασμένος όχι μόνο να κατανοήσει και να διαχειριστεί τους κινδύνους που απορρέουν από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και να αξιοποιήσει τις καινοτομίες για να δημιουργήσει νέες κερδοφόρες δραστηριότητες”.

Το σενάριο χρηματοοικονομικής ύφεσης αναφέρεται ως η μεγαλύτερη απειλή για την κερδοφορία το 2017 από το 36% των ερωτώμενων. Ενας στους τρεις ανέφερε τις κυβερνοεπιθέσεις ως τον κορυφαίο “αναδυόμενο” κίνδυνο. Ακολουθούν οι κίνδυνοι από την τεχνολογία  και η κλιματική αλλαγή (αμφότεροι με ποσοστό 11%) και η τρομοκρατία (9%).

Η αυξανόμενη χρήση των Big Data θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη διαταραχή στον αντασφαλιστικό κλάδο σε ορίζοντα πενταετίας, σύμφωνα με το 38% των ερωτώμενων. Αλλες δυνάμεις ικανές να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς είναι η γήρανση του πληθυσμού (15%), , οι λεγόμενοι “millennials” ή “γενιά Χ”, δηλαδή αυτοί που γεννήθηκαν την περίοδο 1981-2000 (13%) κα η τάση αστικοποίησης (5%). Σημειώνεται τέλος ότι το 21% των  ερωτώμενων θεωρούν τις αλλαγές στο εποπτικό πλαίσιο ως την μεγαλύτερη απειλή στα “σχέδια για κερδοφόρα ανάπτυξη”, με δεύτερη μεγαλύτερη απειλή την διεθνή οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που απασχολεί το 17% των ερωτώμενων και μάλλον αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*