back to top
16 C
Athens
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026

Πόσο ψηλά θα φτάσουν οι αποζημιώσεις από την κλιματική αλλαγή;

Της Ελενας Ερμείδου

Ο επιπτώσεις και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής φαίνεται και στα αποτελέσματα των (αντ)ασφαλιστικών. Τα προβλήματα μεγαλώνουν, οι προκλήσεις αυξάνονται, οι προβλέψεις για την αλλαγή του κλίματος βγαίνουν συνεχώς, οι αναλύσεις των (αντ)ασφαλιστών και των underwriters βασίζονται κυρίως σε δεδομένα του παρελθόντος.

- Advertisement -

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν την προπερασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ στην συνδιάσκεψη που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics.  Τα φαινόμενα τόνισαν δεν είναι σταθερά και οξύνονται.

Είπαν επίσης ότι μόνοι τους οι (αντ)ασφαλιστές δεν μπορούν να πετύχουν πολλά. Κάλεσαν προς συσπείρωση όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν και να λάβουν προσαρμοστικά μέτρα που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν όλοι.

- Advertisement -

Για να εξηγούμαστε, και να μεταφέρουμε και σωστά το μήνυμα, μέτρα δεν είναι κάνω σκόρπιες ασύνδετες δράσεις, τις φωτογραφίζω ή κάνω δηλώσεις για να τις διαφημίσω μέσω skype. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ κάλεσαν τα υπουργεία μεταφορών, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οργανισμούς πολιτικής προστασίας, μηχανικούς, (αντ)ασφαλιστές να κάτσουν και να καταλήξουν σε μέτρα για την προστασία κυρίως της ανθρώπινης ζωής.  Βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, σεισμοί, τείνουν να είναι καθημερινά φαινόμενα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, μέσα σε αυτές τις περιοχές της Μεσογείου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Διαβάστε πρόσφατα άρθρα για την κλιματική αλλαγή

Munich Re: Ο κίνδυνος των έντονων βροχοπτώσεων

Munich Re: Πώς λειτουργούν τα μέτρα πρόληψης σεισμού

Η 25η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) πραγματοποιείται στην Μαδρίτη 2 – 13 Δεκεμβρίου.  Στο μεταξύ οι ευρωβουλευτές την περασμένη Δευτέρα για το ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών μέχρι το 2050.

Η ΕΑΕΕ πραγματοποιεί ημερίδα στις 3/12 για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές Πρόληψη & Αντιμετώπιση».

Στο μεταξύ οι Insurance Europe, EIOPA και FERMA καταθέτουν τις απόψεις για να ληφθεί μία κοινή απόφαση. Τα σχέδια καθορισμού κινδύνων κλιματικής αλλαγής στα πρότυπα φερεγγυότητας φαίνεται να μην έχουν τελείως ξεμπλοκάρει από τα μεγάλα λόμπυ ασφαλιστών.

Ψάχνουν τρόπους να ενσωματώσουν μακροπρόθεσμα σενάρια διαχείρισης κινδύνων στα πρότυπα ORSA. Στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις και για τυποποιημένα σενάρια βασισμένα στα ORSA.

Η EIOPA έχει προτείνει να εισαχθούν σε προνομιακό καθεστώς οι πράσινες επενδύσεις, τις απόψεις αυτές συμμερίζεται για λογαριασμό των (αντ)ασφαλιστών και η Ενωση Διαχείρισης Κινδύνων στην Ευρώπη (Ferma).

Αν λοιπόν οι φορείς δεν καταλήξουν οι καλύψεις έναντι καταστροφών θα παρουσιάζουν πρόβλημα όπως και οι αποζημιώσεις. Επίσης τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων δεν θα είναι ελκυστικά για καταναλωτές και μεγάλους πελάτες γιατί οι κίνδυνοι έχουν αλλάξει.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

ΕΙΟΡΑ: Επικαιροποίηση των χαρτοφυλακίων αναφοράς στο πλαίσιο υπολογισμού του VA

Οι ενημερώσεις έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν ακριβέστερη αποτύπωση των συνθηκών της αγοράς και της μεταβλητότητας στο πλαίσιο του Solvency II

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέος ΚΟΚ 2026: Αλλάζει η οδηγική κουλτούρα στην Ελλάδα;

Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής στην οδική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών καταγράφονται με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής

Με έμφαση στην αξιοπιστία υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική

Με θετικό πρόσημο και σαφές μήνυμα συνέχειας στις βασικές της αξίες υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική (Orizon Insurance)

Η ανθρώπινη υπεροχή σε έναν ψηφιακό κόσμο!

Μια διαφορετική οπτική έρχεται να ανατρέψει τα στερεότυπα στην αυτή του 2026. , Ο Πάνος Λελεδάκης, ιδρυτής της IFAAcademy και διεθνώς δραστήριος

Το 2026 της Ασφάλισης: Σταθερότητα, μετασχηματισμός και ένας πιο «ώριμος» καταναλωτής

Το 2026 για την ασφαλιστική αγορά προδιαγράφεται ως μια χρονιά ωρίμανσης.Μια χρονιά που δεν έρχεται για να εντυπωσιάσει με εκρηκτικούς ρυθμούς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών

Ο Paolo Mantero νέος επικεφαλής αντασφαλίσεων της Zurich

Ο μέχρι πρότινος Chief Strategy Officer συμπληρώνει 10 χρόνια στον όμιλο

Τεχνητή Νοημοσύνη στη Νευρολογική Αποκατάσταση: Νέες δυνατότητες με επίκεντρο τον άνθρωπο

Κατά τον Χ. Γεωργόπουλο (Ερρίκος Ντυνάν), η ΤΝ υπό προϋποθέσεις ενισχύει την κλινική κρίση, βελτιώνει την ασφάλεια και συμβάλλει στην εξατομίκευση της θεραπείας

Η διατήρηση εργαζομένων περνάει από τα «μη χρηματικά» κίνητρα

Η Randstad Greece επισημαίνει ότι η διατήρηση των εργαζομένων αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα τμήματα HR

Σε επιφυλακή ενόψει έντονων καιρικών φαινομένων η Δυτική-Βορειοανατολική Ελλάδα

Την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συγκάλεσε την Τρίτη 6/1 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου