back to top
33.7 C
Athens
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Καμπανάκι προς ασφαλιστές να ανεβάσουν τα αποθέματα τους

της Ελενας Ερμείδου

Πέφτει η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος των ασφαλιστών Ζωής, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης που δημιουργεί η πανδημία, επακολούθως καλούνται να αυξήσουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια, σύμφωνα με σημερινή μελέτη της Moody’s.

- Advertisement -

Υπό το καθεστώς Solvency II  τα ομόλογα σταθερού εισοδήματος προσελκύουν κεφαλαιακές επιβαρύνσεις οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την πιστοληπτική τους ισχύ. Η επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων αυτών του ενεργητικού προκαλεί αρνητικές συνέπειες στους δείκτες Φερεγγυότητας.

Προσθέτως, τα εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου επιτόκια καθιστούν τους δείκτες αυτούς ευαίσθητούς στις αυξομειώσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού. Με αυτά τα δεδομένα η Moody’s αναμένει πτώση 3-5 ποσοστιαίων μονάδων του δείκτη φερεγγυότητα στο βασικό σενάριο. Σε ένα δυσμενές σενάριο, η πτώση μπορεί να πλησιάζει τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2000-2001, η πτώση, τότε θα κλείσει στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε ένα ακραίο σενάριο, η πτώση μπορεί να αγγίξει ακόμα και τις 30 μονάδες. Ωστόσο, αναφέρει η Moody’s οι ασφαλιστές διαχειρίζονται το κίνδυνο του χαρτοφυλακίου τους.

- Advertisement -

Επί πλέον, καθώς τα επιτόκια μειώθηκαν σημαντικά, ανοίγει η ψαλίδα των spreads

Σε σχέση με τους συναδέλφους τους, οι ασφαλιστές Ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περισσότερο ευάλωτοι στον πιστωτικό κίνδυνο, επειδή έχουν υψηλή έκθεση σε εταιρικά ομόλογα. Η πτώση επίσης αντικατοπτρίζει της χρήση της «προσαρμογής αντιστοίχισης», της κανονιστικής διάταξης που επιτρέπει στους ασφαλιστές του Ηνωμένου Βασιλείου να προεξοφλούν τις υποχρεώσεις τους, με υψηλότερο επιτόκιο,  επειδή συνδυάζονται με περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμης διάρκειας.

Ο κίνδυνος για τους ασφαλιστές από την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα είναι περιορισμένος, καθώς αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής έκθεσής τους στον κλάδο ακινήτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι βλέπει η ιδιωτική ασφάλιση, κοιτώντας μπροστά

Οι ασφαλιστικές θα εκχωρήσουν μη βασικές επιχειρήσεις ή και κλάδους που δεν παράγουν αποδόσεις ή αποτελούν τροχοπέδη ...

ΕΚΤ: Προχώρησε στη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% 

Η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,25%

Συντάξεις: Πώς θα αυξήσετε τον αριθμό των ατόμων που αποταμιεύουν

Ο ρόλος των ασφαλιστών εκτείνεται πέρα από τις απλές προσφορές και πωλήσεις προϊόντων.

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

inco25: Τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες της ασφαλιστικής αγοράς βραβεύτηκαν για τη συνεισφορά τους

Ως Διακεκριμένος ηγέτης της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς για φέτος επιλέχθηκε ο κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου...

Οι ψηφιακές ασφαλιστικές πλατφόρμες και η συμβολή τους στην κάλυψη του ασφαλιστικού κενού

Οι ψηφιακές ασφαλιστικές πλατφόρμες και η συμβολή τους στην κάλυψη του ασφαλιστικού κενού, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Panel Β2 του 18ου Insurance Conference.

Τα οφέλη της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για τις ασφαλιστικές

Ομιλία - Παρουσίαση με τίτλο: «Ο Νομικός Σύμβουλος ως καταλυτικός παράγοντας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών» έκανε ο κ. Βασίλειος Θ. Μπέκας

Νέα καμπάνια από την ΕΑΕΕ για την ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια με τίτλο: «Τι θα κάνεις αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο;»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μ. Κοκολάκης, InTTrust: Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα μέσο

Ομιλία - Παρουσίαση κατά τη διάρκεια του 18th Insurance Conference #inco25 έκανε ο κ. Μάνος Κοκολάκης MSc, Customer Success Manager - InTTrust.

Ηλίας Γεωργουλέας: Δώστε προστιθέμενη αξία στην ασφαλιστική σας εταιρεία

Στόχος μας είναι ικανοποιημένοι πελάτες, ενθουσιασμένοι συνεργάτες, αυξημένες πωλήσεις προστιθέμενη αξία στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

inco25: Τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες της ασφαλιστικής αγοράς βραβεύτηκαν για τη συνεισφορά τους

Ως Διακεκριμένος ηγέτης της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς για φέτος επιλέχθηκε ο κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου...

Ο κρίσιμος ρόλος της ασφάλισης πιστώσεων

Ο κ. Βαγγέλης Καζάκης, Εμπορικός Διευθυντής, Allianz Trade, αναφέρθηκε στο πλαίσιο του 18ου Insurance Conference στον ρόλο της ασφάλισης πιστώσεων

Κωνσταντίνος Καλογεράκης: Το τελευταίo trend είναι το agentic ΑΙ και το claimsautomation

"From Manual to Modern: Transforming Insurance with Cloud and AI" ήταν ο τίτλος της ομιλίας που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του 18ου Insurance Conference