back to top
31.4 C
Athens
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

EY: Η προσοχή για τις Δημόσιες εγγραφές στρέφεται στο 2017

Τα ευρήματα και της τελευταίας, τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO Trends: 2016 Q4, φανερώνουν πως το 2016, η εμπιστοσύνη επιχειρηματιών και επενδυτών κλονίστηκε από την αυξημένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών το 2016 περιορίστηκε στις 1.055, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε ετήσια βάση, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν κατά 33% στα 132,5 δις δολάρια. Ο αριθμός των μεγάλων συμφωνιών (Megadeals – δημόσιες εγγραφές με έσοδα άνω του ενός δις δολαρίων) επίσης μειώθηκε σε 21 από 35 το 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2016 χαρακτηρίστηκε από μία σειρά απροσδόκητων γεωπολιτικών διαταραχών. Παρά το γεγονός ότι το κλίμα της αγοράς αντιστάθηκε στις πολλαπλές αντιξοότητες, οι αγορές θα παραμείνουν πιθανότατα υπό πίεση το 2017, εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας γύρω από τη μελλοντική αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Brexit, αλλά και τις εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία να αλλάζουν ριζικά το τοπίο της ΕΕ, τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας.

- Advertisement -

Παρά τους κινδύνους αυτούς, οι προοπτικές για τη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών το 2017 εμφανίζονται πιο θετικές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να αναμένεται μια δραστική ανάκαμψη σε νέες δημόσιες εγγραφές. Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών που στηρίχθηκαν σε χρηματοδότες μειώθηκε το 2016 σε σχέση με το 2015, συνεπώς, ο συνδυασμός της βελτίωσης των αγορών, της μειωμένης αστάθειας και της έντονης διάθεσης των επενδυτών για τη δημιουργία αποδόσεων, είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες εξόδους από το χρηματιστήριο μέσω αυτής της οδού την επόμενη χρονιά.

Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως για το 2016

- Advertisement -

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού βρέθηκε στο επίκεντρο της δραστηριότητας των δημοσίων εγγραφών το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 54% των αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως και το 60% του αριθμού των δημοσίων εγγραφών. Συνολικά, 638 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν 71,5 δις δολάρια, καταγράφοντας μείωση κατά 6% και 81% αντίστοιχα σε σχέση με το 2015, το πρώτο εξάμηνο του οποίου είχε ξεχωρίσει ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας.

Παρά την αυξημένη δραστηριότητα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, συνολικά η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών για το έτος στην περιοχή της ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) μειώθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση ως προς τον αριθμό των συμφωνιών (285) και κατά 44% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια (37,7 δις δολάρια), συγκριτικά με το 2015. Παράλληλα, η μείωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άγγιξε το 36% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών και το 49% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια. Είναι σαφές ότι το 2016 αποτέλεσε μία χρονιά συνεχών αυξομειώσεων για τη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών στις ευρωπαϊκές αγορές. Παγκοσμίως, βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία οι προβλέψεις ενδεχόμενων κινδύνων έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες, δημιουργώντας προκλήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης. Και ενώ ο αριθμός των υπό μελέτη δημοσίων εγγραφών αυξάνεται ξανά, οι επιχειρήσεις το 2017 θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη συναλλαγματική τους ευελιξία, με μια πολυεπίπεδη στρατηγική χρηματοδότησης και κρατώντας όλες τις διόδους ανοικτές για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στις ΗΠΑ το 2016 κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Πραγματοποιήθηκαν 112 δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες αντλήθηκαν 21,3 δις δολάρια, καταγράφοντας μείωση κατά 36% και 37% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2015.

Θετικές οι προοπτικές για το 2017, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα

Παρά τα πολλά απρόβλεπτα γεγονότα το 2016, η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στις γεωπολιτικές εξελίξεις ήταν πολύ πιο θετική από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει. Πολλές χρηματιστηριακές αγορές ενισχύθηκαν σημαντικά, η αστάθεια έχει μειωθεί, ενώ οι δείκτες κερδών ανά μετοχή για τους τελευταίους 12 μήνες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, παρατηρεί: «Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών το 2016 σε παγκόσμιο επίπεδο ‘ταρακουνήθηκε’ από το Brexit, τις αμερικανικές εκλογές και άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην αστάθεια των αγορών, το 2017 φαίνεται πως αλλάζει σελίδα. Αναμένουμε να δούμε μία ενίσχυση του αριθμού των δημοσίων εγγραφών και των αντληθέντων κεφαλαίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις πως το 2017 δε θα καταφέρει να αγγίξει τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2014, καθώς κάποια αβεβαιότητα και επιφυλακτικότητα θα παραμείνουν σε αρκετές αγορές.

Την ώρα που επικρατεί η αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, προσδοκούμε και ελπίζουμε πως και στην Ελλάδα το κλίμα θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται, με την προϋπόθεση της γρήγορης ολοκλήρωσης και της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και με τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει κάποια ώθηση και ένα μήνυμα στην αγορά προς την κατεύθυνση της σταδιακής βελτίωσης της εμπιστοσύνης και του επενδυτικού κλίματος. Συνεπώς, θα μπορούσαν και αυτά, με τη σειρά τους, να προσφέρουν προοπτικές τόνωσης και της δικής μας χρηματιστηριακής αγοράς και των δημοσίων εγγραφών».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΥ: Συγκρατημένοι οι Έλληνες καταναλωτές για τις εορταστικές αγορές

Συγκρατημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες καταναλωτές όσον αφορά τις αγορές κατά τη φετινή εορταστική περίοδο

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

«Ντάνιελ»: 101,53 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης

Το ποσό των 101,53 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ», μετά την απόφαση

Οι 4 προτεραιότητες της Insurance Europe

Η Insurance Europe, εκπροσωπώντας τα μέλη της θέτει τέσσερις προτεραιότητες και καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ να ενεργήσουν ανάλογα.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο podcast: Και Αν Συμβεί… Η νέα γενιά να αλλάξει την ασφάλιση με τεχνητή νοημοσύνη;

Νέο επεισόδιο της σειράς podcast «Και Αν Συμβεί...», με καλεσμένο τον Λεωνίδα Διαμαντόπουλο, ιδρυτή & CEO της TechIns

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Στη Generali Hellas η Ευρωκλινική

H Akkadia Holdings Limited ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στον Όμιλο Ευρωκλινικής στην Generali Hellas.

Δυναμική είσοδος της Anytime στην αγορά της Ρουμανίας

O Όμιλος Interamerican διευρύνει το αποτύπωμά του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ERB Ασφαλιστική βράβευσε αριστούχους του UCLan Κύπρου

Το βραβείο της εταιρείας και χρηματικό ποσό παρέλαβαν οι αριστούχοι των τμημάτων νομικής και HR του πανεπιστημίου UCLan Κύπρου

Όλες οι νέες προβλέψεις του νόμου για τους (αντ)ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Τι προβλέπεται για τη διαγραφή από το ειδικό μητρώο διαμεσολαβητών και την απαλλαγή από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Για πόσο θα γίνεται ανεκτή η καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών;

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε πολίτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σχετικά με την απαράδεκτη τακτική των τραπεζών στο θέμα των προμηθειών

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Νέα εκστρατεία phishing, με υποτιθέμενες ενημερώσεις του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού

Για σημαντική κλιμάκωση στις τακτικές phishing κάνει λόγο η Kaspersky, καθώς οι επιτιθέμενοι εξατομικεύουν τα συνημμένα έγγραφα