back to top
10.3 C
Athens
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025

 Εξετάζεται η υπό όρους υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών  

Το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα ασφάλισης με κίνητρα μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση αυτοκινήτου έναντι φυσικών καταστροφών έρχεται μετά από 3 μήνες από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.  Η αγορά περίμενε κάποια αύξηση παραγωγής στους κλαδους περιουσίας και στο αυτοκίνητο, η οποία όμως ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Μία πρόταση του ΥΠΟΙΚ και οι δύο διαφορετικές απόψεις στην ΕΑΕΕ

- Advertisement -

Τώρα, το υπουργείο οικονομικών έριξε και πάλι στην κουβέντα το θέμα της υποχρεωτικότητας ασφάλισης ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών, υπό την απειλή προστίμων (για 10.000 ευρώ γράφτηκε σε οικονομικό site). Η ασφαλιστική αγορά είναι διχασμένη σ’ αυτό.

Οι αρνητές των προστίμων : Δεν τίθεται θέμα αστικής ευθύνης στην ασφάλιση κατοικίας

- Advertisement -

Οι αρνητές της υποχρεωτικότητας θεωρούν ότι δεν υπάρχει αστική ευθύνη στην ασφάλιση σπιτιού οπότε η υποχρεωτικότητα θα είναι καταχρηστική και θα χαλάσει την θετική εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν. «Ας αντιμετωπιστεί πρώτα το θέμα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και μετά συζητάμε» μας είπαν χαρακτηριστικά.

Αυτοί που υποστηρίζουν τα πρόστιμα

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι μία υποχρεωτικότητα ασφάλισης περιουσίας  και οχημάτων θα δώσει μία νέα ώθηση στην παραγωγή. Ενδεχομένως να αυξηθεί η παραγωγή αλλά ο κλάδος θα χάσει το ηθικό πλεονέκτημα και το έρεισμα για περαιτέρω διεκδικήσεις στο μέλλον.  Ουδείς  θέλει να δημιουργηθεί μία κατάσταση που φέρει περισσότερες ευθύνες στις εταιρείες και άγχη στους ασφαλισμένους.

Να μην χαλάσει το θετικό κλίμα που υπάρχει

Τα υπάρχοντα μέτρα με τα κίνητρα ήταν αυτό που ήθελαν οι ασφαλιστικές και ειδικά η ΕΑΕΕ προκειμένου να μην δημιουργηθεί σάλος στην αγορά και στην κοινωνία.  Η υποχρεωτικότητα με πρόστιμα, αφ’ ενός είναι νομικά ατεκμηρίωτη και αφ’ετέρου θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσει.  

Από πηγές στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται ότι τα αναφερόμενα προστιμα (μέχρι 10.000 ευρώ) που εξετάζονται, ίσως είναι η τελευταία επιλογή στην περίπτωση που οι καταναλωτές δεν προχωρήσουν ακουσίως στις ασφαλίσεις περιουσίας και αδιαφορήσουν για τα κίνητρα. Είναι μία άποψη που ‘έπεσε στο τραπέζι’ προκειμένου να δουν αντιδράσεις και από την πλευρά της αγοράς και από την πλευρά των ασφαλισμένων και –όπως τόνισαν- την έριξαν ταυτόχρονα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κίνητρα για τα διατηρητέα ακίνητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Η EUROINS Μεγάλος Χορηγός στο Συνέδριο «Οι Νέοι Μπροστά!» για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Αγγ. Μουρατίδου: «Δέσμευσή μας, να είμαστε παρόντες σε πρωτοβουλίες που προάγουν την πρόληψη, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή»

«Κάθε Λεπτό Μετράει»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι ΓΧΣ-MSF αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία της άμεσης παρέμβασης σε κρίσεις ανά τον κόσμο και μας καλούν να στηρίξουμε το έργο τους

Ι. Βοτσαρίδης: Οι τρεις στόχοι της Interlife – Τι αναφέρει για το κόστος υγείας

Κατά τον CEO της ασφαλιστικής, οι αυξημένοι κίνδυνοι δημιουργούν χώρο για ανάπτυξη σε εταιρείες με σωστό underwriting και σαφείς στρατηγικές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφαλιστικό «παρών» στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου HeDA

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Καντώρος και μέλη του ΔΣ, όπως οι Φ. Μιχάλη, Γ. Κώτσαλος, Κ. Παπαναστασόπουλος

Οι προτεραιότητες διεκδικήσεων της ΕΕΑΕ

Χ. Αλεξόπουλος: «Μόνο με ενεργή συμμετοχή θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της αγοράς και του επαγγέλματός μας»

Ανοιχτό webinar της Experto Crede Consulting για την ΤΝ στην Ιδιωτική Ασφάλιση

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 14/1/2026 με εισηγήτρια τη Μ. Χαμπάκη και ελεύθερη συμμετοχή

Ιατρικό Πάρκο από LAMDA και Ιατρικό Αθηνών

Στρατηγική συνεργασία για ένα υπερσύγχρονο Healthcare Park στο Ελληνικό – Τι θα περιλαμβάνει, πότε ολοκληρώνεται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλιστικό «παρών» στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου HeDA

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Καντώρος και μέλη του ΔΣ, όπως οι Φ. Μιχάλη, Γ. Κώτσαλος, Κ. Παπαναστασόπουλος

Οι προτεραιότητες διεκδικήσεων της ΕΕΑΕ

Χ. Αλεξόπουλος: «Μόνο με ενεργή συμμετοχή θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της αγοράς και του επαγγέλματός μας»

Ανοιχτό webinar της Experto Crede Consulting για την ΤΝ στην Ιδιωτική Ασφάλιση

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 14/1/2026 με εισηγήτρια τη Μ. Χαμπάκη και ελεύθερη συμμετοχή

Ιατρικό Πάρκο από LAMDA και Ιατρικό Αθηνών

Στρατηγική συνεργασία για ένα υπερσύγχρονο Healthcare Park στο Ελληνικό – Τι θα περιλαμβάνει, πότε ολοκληρώνεται

ΕΑΣΕ και ΣΕΣΜΑ άνοιξαν τον διάλογο για μια Ελλάδα που παράγει αξία

Όσα ανέδειξε η κοινή εκδήλωση με θέμα «Νέο παραγωγικό μοντέλο: Η Ελλάδα παράγει – Οι πολίτες ευημερούν»