Το Παρατηρητήριο Τιμών συνεχίζει να αφήνει χωρίς υλικά τα νοσοκομεία

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα που δημιουργούν οι χαμηλές τιμές που αναρτώνται στο διαβόητο Παρατηρητήριο Τιμών στην προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων με υλικά, σύμφωνα με νέες καταγγελίες.

Στο Παρατηρητήριο επιβάλλεται να αναρτώνται οι χαμηλότερες τιμές που επιτυγχάνονται για το εκάστοτε υλικό, σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. Αυτή η τιμή δεσμεύει και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, που δεν μπορούν να προμηθευτούν αντίστοιχο υλικό σε υψηλότερη τιμή.
Μερικές εβδομάδες πριν, σάλος είχε ξεσπάσει μετά τις καταγγελίες λειτουργών της υγείας και ασθενών, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές που είχαν αναρτηθεί ήταν εξωφρενικά χαμηλές, συχνά σε αμφιβόλου ποιότητας υλικά, δυσχεραίνοντας την προμήθεια στα υπόλοιπα νοσοκομεία (εδώ και εδώ).

Το Υπουργείο Υγείας είχε απαντήσει προαναγγέλλοντας αλλαγές στη διαδικασία ανάρτησης τιμών στο Παρατηρητήριο, με διάταξη η οποία και θα απαγορεύει την ανάρτηση υλικών με μείωση τιμής άνω του 25% της τελευταίας τιμής προμήθειας του ίδιου υλικού (εδώ).

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν νοσοκομειακοί γιατροί, το πρόβλημα παραμένει. Όπως αναφέρει στο Virus ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου, επιμελητής Α΄ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά, μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες σε πολλά νοσοκομεία, ακόμη και σε υλικά καθημερινής χρήσης, όπως είναι οι σύριγγες.

Μάλιστα, η ίδια η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), με έγγραφό της «απαγορεύει», ακολουθώντας τη νομοθεσία, την προμήθεια υλικών με υψηλότερη τιμή από εκείνη του Παρατηρητηρίου.

ΕΠΥ

Απαγορεύει όμως και την απευθείας προμήθεια, όπως τονίζει ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος καταγγέλλει πως, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να προμηθευτούν φθηνά υλικά, «χρυσά» συνεχίζουν να κοστίζουν ακριβά είδη, όπως κοχλιακά εμφυτεύματα, που κοστολογούνται με 23.400 ευρώ!

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, τα μέλη της ΕΠΥ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος προμήθειας με σύριγγες και άρα με τη στάση αυτή επιδεικνύεται ευθυνοφοβία και υποκριτική τυπολατρία, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ασθενείς.