Δρ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής Ε.Ι.Α.Σ

ΕΙΑΣ: Ασφαλιστική κατάρτιση με πιστοποιημένες διαδικασίες και υψηλή εξειδίκευση

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.) ως ο επίσημος θεσμικός -μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- εκπαιδευτικός φορέας της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα, λειτουργεί από το 1987 σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο σύστημα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα του ευρύτερου ασφαλιστικού και χρηματοοικονομικού τομέα, σε όλα τα επίπεδα γνώσεων και ικανοτήτων. Το ΕΙΑΣ έχει ως βασικό σκοπό του την υποστήριξη και  την ενίσχυση των εκπαιδευτικών σχεδιασμών των ασφαλιστικών εταιριών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

 

Τακτικά Μέλη του ΕΙΑΣ είναι σχεδόν το σύνολο των Ασφαλιστικών Εταιριών που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι Επαγγελματικοί Φορείς Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης αλλά και ένας σημαντικός αριθμός συνδρομητών από το χώρο του παραγωγικού δικτύου της ασφαλιστικής αγοράς. Το ΕΙΑΣ διαθέτει επίσης Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001/2008, το οποίο πιστοποιείται ετησίως από το EQF (European Quality Assurance).

 

Το ΕΙΑΣ είναι ο μοναδικός εκπαιδευτικός οργανισμός που εκπροσωπεί την Ελλάδα ως μέλος στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς EFICERT (European Financial Certification Organisation) και EIET (European Insurance Education & Training). Στους δύο αυτούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς μετέχουν ως μέλη τα εθνικά ινστιτούτα 19 ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν την ευθύνη για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ασφάλιση στη χώρα τους.

 

Το ΕΙΑΣ, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες τάσεις και τις νέες προκλήσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας

και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, διεύρυνε τα target groups και τους ορίζοντές του και εμπνεόμενο από την ιδέα της δια βίου παιδείας και μάθησης αναβάθμισε τα υφιστάμενα προγράμματα εκπαίδευσης και τα εμπλούτισε εισάγοντας πρωτοποριακά σεμινάρια σύγχρονης θεματολογίας και προσθέτοντας πολλές νέες συνεργασίες ειδικευμένων εισηγητών. Από τις αρχές του 2014 λειτουργεί οn-line και η νέα πλατφόρμα e-learning του ΕΙΑΣ, η οποία συνεχώς και εμπλουτίζεται με νέα προγράμματα.

 

Οι δια βίου εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΙΑΣ καλύπτουν τους νεοεισερχόμενους στον ασφαλιστικό κλάδο, τα μεσαία και ανώτερα στελέχη Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Τραπεζών και όλες τις βαθμίδες των διαμεσολαβητών (ασφαλιστικοί σύμβουλοι, πράκτορες, μεσίτες, συντονιστές).

 

Το ΕΙΑΣ σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο σύστημα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα του ευρύτερου ασφαλιστικού και χρηματοοικονομικού τομέα, σε όλα τα επίπεδα γνώσεων και ικανοτήτων, συγκεκριμένα:

  • Νέα πιστοποιημένα ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως είναι το 10μηνο πρόγραμμα «Executive Development in Insurance (EDI καθώς και το 18μηνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master of Science (MSc) in «Insurance Risk Management» (IRM) σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School.

 

  • Νέα πιστοποιημένα ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με ΑΕΙ, όπως είναι το 125 ωρών πρόγραμμα «Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Εσωτερικών Ελεγκτών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων» σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και το 90 ωρών πρόγραμμα «Mini MBA» σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

  • Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα “Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS)” σε συνεργασία με την DELOITTE ACADEMY, διάρκειας 44 εκπαιδευτικών ωρών (basic) και 16 ωρών (advanced).

 

  • Ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την “Κανονιστική Συμμόρφωση (Compliance)” διάρκειας 16 εκπαιδευτικών ωρών.

 

  • Φροντιστηριακά προγράμματα για τις εξετάσεις όλων των κατηγοριών, επιπέδων και ειδικοτήτων, υποψηφίων διαμεσολαβητών στο πλαίσιο της προβλεπόμενης εκ του νόμου επαγγελματικής πιστοποίησης από την ΤτΕ.

 

  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν στην επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση των γνώσεων των (Αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, για τον Τομέα Β΄ «Θεσμικά Θέματα της Ασφαλιστικής Αγοράς» και τον Τομέα Γ΄ «Ανάπτυξη Ατομικών Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων», σύμφωνα με την Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ αρ. 45/21-11-2014, ΦΕΚ Β΄3350/12-12-2014 εγκεκριμένα από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

  • Βραχυχρόνια επιμορφωτικά κλαδικά και τεχνικά σεμινάρια καθώς και σεμινάρια σύγχρονου ασφαλιστικού management, πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών.

 

  • Ενδοεπιχειρησιακά (in-house) εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ειδικές απαιτήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

 

  • Προγράμματα elearning και διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), με στόχο την παροχή βασικής ασφαλιστικής εκπαίδευσης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

 

  • Ημερίδες – συνέδρια – διαλέξεις, εξειδικευμένου χαρακτήρα για σημαντικά επίκαιρα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς.

 

Όλοι οι διδάσκοντες στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΙΑΣ είναι εισηγητές με υψηλή εξειδίκευση στο διδακτικό αντικείμενο ευθύνης τους και υψηλή βαθμολογία στις αξιολογήσεις εκπαιδευτών του Ινστιτούτου, πιστοποιημένοι από τον ΟΑΕΔ. Στις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες διδάσκoυv και Καθηγητές Παvεπιστημίoυ και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και προσωπικότητες του Ασφαλιστικού και Οικονομικού χώρου.

 

Το ΕΙΑΣ, διαθέτοντας συσσωρευμένη πολυετή τεχνογνωσία στο ασφαλιστικό εκπαιδευτικό αντικείμενο, προετοιμάζει μία νέα γενιά στελεχών, δυναμικών, άριστα καταρτισμένων, με ήθος και επαγγελματική επάρκεια τα οποία, με τη σειρά τους, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ασφαλιστικής επιχείρησης.

 

Το ΕΙΑΣ έχει στόχο να αποτελεί τον κορυφαίο στην Ελλάδα εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό οργανισμό στο τομέα των Ασφαλιστικών Σπουδών και Πρακτικής συμβάλλοντας άμεσα και αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής επιχείρησης και προσφέροντας νέα τεκμηριωμένη γνώση, ικανή να επιλύσει σύγχρονα επιχειρησιακά προβλήματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*