Και τώρα, η «μπάλα» της τιμολόγησης στον Ξανθό

Μετά τη διήμερη συνάντηση με τις εταιρίες επί των ενστάσεων που υπέβαλαν, η Επιτροπή συνέχισε τη διαδικασία την Παρασκευή, συνεδριάζοντας για περίπου 11 ώρες, αλλά και το Σάββατο και εχθές Κυριακή!
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Virus, οι περιπτώσεις που έπρεπε να επεξεργαστεί η επιτροπή ήταν περίπου 1000 περιπτώσεις (εδώ), αλλά τόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής, Ι. Φίλος όσο και τα μέλη της ήταν αποφασισμένα να ολοκληρώσουν την εξέταση όλων των ζητημάτων, για αυτό και συναντήθηκαν εκ νέου εχθές.
Είναι, άλλωστε, κοινώς αποδεκτό πως ο τρόπος που λειτούργησε αυτή τη φορά η Επιτροπή ξεχωρίζει από το παρελθόν, με όλα τα μέλη της να είναι πρόθυμα να λύσουν τα προβλήματα, σε κλίμα σύνθεσης και συνεργασίας. Όπου υπήρχαν διαφωνίες, οι συμμετέχοντες ψήφιζαν.
Όπως έγραψε το Virus, η Επιτροπή εισηγείται διορθώσεις σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως όμως διόρθωσε προς τα πάνω τιμές που ήταν κάτω, όχι μόνο από το μ.ο. των 3 χαμηλότερων, αλλά ακόμα πιο κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης. Η διόρθωση αυτών των τιμών, βέβαια, συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές των γενοσήμων που επηρεάζονται.
Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε και πάλι πως, οι όποιες διορθώσεις αφορούσαν ενστάσεις-λάθη που προέκυψαν από την τελευταία διαδικασία τιμολόγησης, βάσει της ΥΑ Δημόπουλου, δηλαδή, και όχι λάθη που έχουν κληρονομηθεί από προηγούμενες διαδικασίες.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε και τη διόρθωση τιμών για 3 με 4 περιπτώσεις φαρμάκων, κρίσιμων για τη δημόσια υγεία ή που αφορούσαν ιδιαιτέρως ευαίσθητες περιπτώσεις ασθενών.
Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, οι τελευταίες πινελιές της εισήγησης της επιτροπής προς τον Υπουργό Υγείας, με τις τελικές τιμές των φαρμάκων, αναμένεται να μπουν αύριο.
Η εισήγηση θα φθάσει άμεσα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος και θα κληθεί να αποφασίσει αν θα υπογράψει το Δελτίο Τιμών όπως θα την παραλάβει από την Επιτροπή ή όχι. Αν, δηλαδή, θα δεχθεί διορθώσεις προς τα πάνω ή όχι, ώστε να βάλει την υπογραφή του στη σχετική Υπουργική Απόφαση.
Όπως αναφέρεται, άλλωστε, και στην νομοθεσία, «τα δελτία τιμών επισυνάπτονται στην υπουργική απόφαση μετά από αξιολόγηση και γνωμοδότηση από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων και σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας».

ΠΗΓΗ: virus.com.gr