Αλλαγές στην τιμολόγηση ασφαλίστρων από την κλιματική αλλαγή

της Ελενας Ερμείδου

Η ασφαλιστική αγορά δεν απέχει πολύ από το να γράφει απώλειες ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Η αντασφάλιση και η αγορά των ILS αντισταθμίζουν τις απώλειες υπό τον όρο ότι τα επενδυτικά προϊόντα είναι σωστά τιμολογημένα.

Σύμφωνα με την Hyperion XL το ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών για την ασφαλιστική αγορά αυξάνονται συνεχώς ενώ σε πολύ λίγο καιρό μπορεί να δούμε νούμερα απωλειών που δεν έχουν ξαναγραφτεί στο παρελθόν.

Η αγορά τονίζει ότι δεν είναι μακριά από τα γράψει απώλειες ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο και ο κόσμος έχει ξεκινήσει να φοβάται, βλέποντας νούμερα φυσικών καταστροφών που φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τα μοντέλα κινδύνου δύσκολα συμβαδίζουν τελευταία με τον πραγματικό αριθμό των φυσικών καταστροφών καθώς ο ρυθμός των απωλειών μεταβάλλεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό καθιστά δυσκολότερες τις προβλέψεις και τα σενάρια απωλειών.

Οι τιμολογήσεις έχουν αλλάξει με τάσεις ανόδου ωστόσο υπολείπεται πολύς δρόμος για να επιστρέψουν στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990. Με άλλα λόγια ενώ, οι τιμές στα αντασφάλιστρα αυξάνονται δεν φαίνεται να ξεφεύγουν από το κανάλι των τελευταίων 30 ετών.

Κατά την Hyperion οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της έκθεσης που σχετίζεται με το κλίμα για τους ασφαλιστές, τους αντασφαλιστές και φυσικά τους ειδικούς των επενδυτικών τίτλων (ILS) είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθιστώντας  την τιμολόγηση του συγκεκριμένου κινδύνου πολύ σημαντική.

Αλλάζουν οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*