Ποιοι έχουν προετοιμαστεί καλύτερα για τη Solvency II;

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι που εδρεύουν στις μεγάλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με τις πιο προηγμένες χρηματοοικονομικές δομές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να εφαρμόσουν την κοινοτική οδηγία Solvency II σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους από τη Νότια Ευρώπη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η εταιρεία συλλογής δεδομένων Silverfinch, μετά από συζητήσεις με εκατοντάδες στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και διαχειριστές ενεργητικού την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Silverfinch που εστιάζει κυρίως στις ασφαλιστικές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, είναι αξιοσημείωτο ότι οι εταιρείες σε κάθε χώρα επικεντρώνουν την προσοχή τους σε διαφορετικά σκέλη της Solvency II.

Στη Γερμανία για παράδειγμα, οι εταιρείες είναι πεπεισμένες ότι έχουν “κατακτήσει” τον πρώτο πυλώνα της οδηγίας που περιλαμβάνει τις ποσοτικές απαιτήσεις, καθορίζοντας το ελάχιστο ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να έχει η κάθε ασφαλιστική.

Στον αντίποδα, οι γαλλικές ασφαλιστικές έχουν στρέψει την προσοχή τους στον τρίτο πυλώνα που αφορά τις απαιτήσεις δημοσιότητας και τις πληροφορίες που θα πρέπει να δίνουν οι εταιρείες στις εποπτικές αρχές. Στη Γαλλία επικρατεί η αίσθηση ότι οι εταιρίες έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για όλα τα σκέλη της Solvency II. “Αυτό βέβαια θα φανεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, όταν οι κανόνες τεθούν σε ισχύ”, υπογραμμίζει η Silverfinch.

H μελέτη αναφέρει ακόμα ότι ένα από τα “διαρθρωτικά προβλήματα” είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται “σε ευρωπαϊκό επίπεδο” όσον αφορά την οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών της Solvency II, κάτι που “δυσκολεύει” τις τοπικές εποπτικές αρχές αλλά και τους νομοθέτες που θα πρέπει να ενσωματώσουν την οδηγία στο εκάστοτε εθνικό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Στην Ιταλία π.χ., οι ασφαλιστικές δυσκολεύονται να “αντιμετωπίσουν συλλογικά” τις νέες ρυθμίσεις εξαιτίας του κατακερματισμού του κλάδου. Σύμφωνα πάντα με την Silverfinch, οι δυο μεγαλύτεροι όμιλοι της χώρας (Generali, Gruppo Unipol) έχουν το “εύρος και την εμπειρία” για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της Solvency II. Όμως, οι πολλές μικρές ασφαλιστικές εταιρείες της Ιταλίας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

“Καθώς διαφορετικές χώρες εστιάζουν σε διαφορετικούς πυλώνες της Solvency II και επιλέγουν διαφορετικά μοντέλα για τις οικονομικές τους ανακοινώσεις, μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιος είχε προετοιμαστεί καλύτερα”, καταλήγει ο διευθυντής της Silverfinch John Dowdall.