Είστε έτοιμοι για τη γιορτή της ιδιωτικής ασφάλισης;

[starbox]

Οι ασφαλιστικές θα γιορτάσουν την 11η Νοεμβρίου; Δεν ξέρω ποιος είναι ο άγιος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αλλά σίγουρα θα πρέπει να του ανάψουν πολλά κεράκια μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το 90% των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών είναι ‘έτοιμες’ για τα Solvency II. Από την άλλη μαθαίνουμε ότι στο εξωτερικό οι πολυεθνικοί γίγαντες χρειάζονται ακόμη αναπλήρωση των κεφαλαιακών τους αναγκών για τα Solvency II.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται πολλά πράγματα ακόμη να γίνουν όχι τόσο στις κεφαλαιακές επάρκειες αλλά στους εσωτερικούς ελέγχους και στην παρουσίαση αποτελεσμάτων. Ακόμη και στην παρουσίαση της παραγωγής άλλες εταιρείες βάζουν μόνο τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και άλλες παραγωγή μαζί με δικαιώματα συμβολαίων. Διαφορετικοί τρόποι παρουσίασης.

Επίσης είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους για ελληνικές εταιρείες. Όχι για όλες τουλάχιστον. Η αγορά περιμένει μία σημαντική είδηση που ίσως θα είναι η σημαντικότερη από το 2000 όταν πωλήθηκε η Interamerican. Η κατάσταση ψήνεται και ίσως η είδηση βγει προς το Δεκέμβριο. Οι μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου είτε βολιδοσκοπούνται και βολιδοσκοπούν για να πουλήσουν χαρτοφυλάκια (περίπτωση International Life) είτε κερδίζουν πίστωση χρόνου προκειμένου να κάνουν κινήσεις στο μέλλον. To πρόβλημα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ότι συνήθως είτε γνωρίζονται καλά οι δύο πλευρές και φοβούνται τους «σκελετούς στα ντουλάπια» είτε δεν γνωρίζονται καθόλου και δεν ξέρουν τι θα προκύψει από το ‘γάμο’. Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά συμβαίνουν και τα δύο. Σε ότι αφορά τους πράκτορες και μεσίτες, το πάρτι αποδόσεων και προμηθειών που στήθηκε την τελευταία διετία (με προμήθειες που ξεπερνούν το 30%) σύντομα θα τελειώσει. Γι’ αυτό καλύτερα να οργανωθούν τώρα που μπορούν πριν τους βρει το hangover της επόμενης ημέρας το οποίο θα είναι δυνατό.