Η αύξηση φορολογίας εξοντώνει τους μικρούς και νέους διαμεσολαβούντες

[starbox]

Σαν “σχοινοβάτες σε τεντωμένο σκοινί” κινούνται οι διαμεσολαβούντες με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές , τις επιταγές να συσσωρεύονται, τις καθυστερήσεις στις εισπράξεις και τις πληρωμές, τους πελάτες να χάνουν προθεσμίες και με το επικείμενο πρόγραμμα να “υπόσχεται” σημαντική αύξηση φορολογίας στα ασφάλιστρα αλλά και στις επιχειρήσεις.

Ο κλάδος που μαστίζεται από την έλλειψη ρευστότητας και επηρεάζεται από την γενικότερη ύφεση σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα θα κληθεί να φορολογηθεί με συντελεστή 29% (από 26% που ήταν μέχρι πέρυσι) ενώ το χειρότερο γι’ αυτούς θα είναι η προκαταβολή 100% του φόρου σε μία περίοδο εξαιρετικά πιεσμένη.

Η κίνηση στις ισχυρές εταιρείες του κλάδου από την στιγμή που υιοθετήθηκαν τα capital controls μέχρι και σήμερα έχει μειωθεί τουλάχιστον 30% στις Γενικές Ασφαλίσεις ενώ στις μικρότερες εταιρείες η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μικρότερη είναι η πτώση στους κλάδους Ζωής καθώς εκεί οι πελάτες ανανεώνουν άμεσα τα συμβόλαιά τους αφού βλέπουν τις συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις και τις ασφαλίσεις υγείας ως πραγματική βοήθεια σε μία βυθιζόμενη οικονομία.

Η εκτιμώμενη αύξηση της ύφεσης το 2015 θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις ασφαλιστικές εργασίες των διαμεσολαβούντων. Ωστόσο και κόντρα στις συνθήκες, ο κλάδος έχει δείξει μεγάλη ωριμότητα και συνέπεια. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ , Γ. Καραβίας: “H αγορά έχει δείξει αντανακλαστικά απέναντι στα προβλήματα ενώ είναι εύλογο και αυτονόητο να υπάρξουν δυσλειτουργίες από όλες τις πλευρές της ασφαλιστικής αγοράς με τις τράπεζες κλειστές. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης τόσο στην φορολογία εισοδήματος όσο και στην φορολογία ασφαλίστρου θα επηρεάσει την οικονομική εικόνα της αγοράς των διαμεσολαβούντων. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κλάδος κάνει πραγματική υπέρβαση στις υπηρεσίες του κόντρα στις αντιξοότητες, θέτοντας ως προτεραιότητα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.”

Ο πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ , Δημήτρης Γαβαλάκης κρούει τον κώδωνα κινδύνου από την φορολογία ιδιαίτερα στους νέους επαγγελματίες της αγοράς οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντέξουν την αυξημένη φορολογία και την προκαταβολή του φόρου. “Οι νέοι επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια θα έχουν μεγάλα προβλήματα από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την προκαταβολή του φόρου. Σε ότι αφορά την επιμέρους φορολόγηση των ασφαλίστρων, η αύξηση του φόρου 10% στο 15% στο αυτοκίνητο και στον κλάδο πυρός από το 20 στο 25% μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι ελεγχόμενη. Προβλήματα στις νέες ασφαλίσεις υπάρχουν από τα capital controls στις τράπεζες και το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί. Ο κόσμος προσπαθεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του αλλά γενικότερα υπάρχει αβεβαιότητα.”

 

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου