Αμέλειες στη Solvency II

Ο χρόνος τρέχει, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αρχίσουν σε σύντομο διάστημα να μετρούν αντίστροφα για το Solvency II και η κυβέρνηση, προφανώς πιεσμένη από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, δείχνει να έχει ξεχάσει ότι οφείλει να νομοθετήσει για την προσαρμογή του ν.δ. 400/70 στο κοινοτικό πλαίσιο.

Tο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη προωθήσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την πλήρη αναθεώρηση του βασικού νόμου που διέπει τη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης και που θα θέσει σε εφαρμογή το νέο εποπτικό περιβάλλον, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί με βάση το νέο νόμο να εκδώσει μια σειρά από εξουσιοδοτικές αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου, για τις οποίες θα απαιτηθεί χρόνος κι όλα αυτά ενώ σε λίγες ημέρες από σήμερα αρχίζει και η θερινή περίοδος.

Βέβαια, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ανεξάρτητα από την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, υλοποιούν όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, βασιζόμενες όμως σε κατευθυντήριες νόρμες της EIOPA. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί λοιπόν ότι η αγορά δεν κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο νόμος είναι νόμος και όσο τρέχει ο χρόνος και η κυβέρνηση δεν νομοθετεί τόσο θα περιορίζονται ο ωφέλιμος χρόνος για την πλήρη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

Νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά το όλο θέμα, δηλώνουν από την πλευρά τους ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χωρά που καθυστερήσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης της βασικής οδηγίας περί Solvency II στο εθνικό δίκαιο. Υπάρχουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου καταγράφονται ανάλογα ζητήματα.

Σημειώνεται ότι, ο νόμος για την αναμόρφωση του ν.δ. 400/70 έπρεπε να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν το Πάσχα.