Αλ. Σαρρηγεωργίου: “Πρέπει να σπάσουν αυγά, αλλά δεν το κάνει κανείς…”

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Σε διάλογο με την πολιτεία με σαφείς προτάσεις για το πλαίσιο ένταξης κανόνων βιωσιμότητας είναι η ασφαλιστική βιομηχανία στην Ελλάδα «που αντιμετωπίζει μεγάλο έλλειμμα ασφαλιστικής παραγωγής, με το 16% των ιδιοκτητών μόνον να έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους. Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή νομοθεσία ενσωματώνει στα πωλούμενα προϊόντα τώρα, κριτήρια βιωσιμότητας». Πως θα αντιμετωπιστεί το σύμπλεγμα σύνθετων και αλληλοαναιρούμενων προτεραιοτήτων;

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, σχολίασε πως για να λυθεί ο γρίφος «πρέπει να σπάσουν αυγά, αλλά δεν βλέπω κανέναν να θέλει να το κάνει».

Ήταν το συμπέρασμα από την εναρκτήρια ομιλία του κ. Σαρρηγεωργίου στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ για τη συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο «χτίσιμο» ενός βιώσιμου μέλλοντος (Incurance Industry contribution in building a sustainable future) που ξεκίνησε σήμερα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με ομιλητές διακεκριμένες προσωπικότητες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με εξειδίκευση στα θέματα της βιωσιμότητας.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέλυσε την κατάσταση, με το «αυστηρό SOLVENCY που δεν διαφοροποιεί όμως τα κριτήρια για τις πράσινες επενδύσεις, με τις άλλες», την «άγνοια του κοινού, για την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή και την έλλειψη χρηματοοικονομικών γνώσεων γενικότερα» και την απροθυμία των επενδυτών, να διατηρήσουν τις επενδυτικές θέσεις τους, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, ψαλιδίζουν τις αποδόσεις τους και οι νέοι κανόνες SOLVENCY προσθέτουν νέα βάρη.

Στάθηκε μάλιστα και στην άλλη αντίφαση που όπως είπε, προκαλεί απορίες και συζητήσεις για τη χρήση ενέργειας από πυρηνικά και φυσικό αέριο. Στάθηκε και στο taxonomy της SOLVENCY, όπου τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά, που είναι αδύνατον να τα ακολουθήσεις κατά 100% για να θεωρηθούν βιώσιμες κάποιες δραστηριότητες.

Η εκδήλωση της ΕΑΕΕ, θέτει στο επίκεντρο τη συζήτησης τη βιωσιμότητα. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος πρόσφατα έγινε μέλος του UNEP FI υποστηρίζοντας τις αρχές για τη βιώσιμη ασφάλιση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*