Το 2022 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο δύσκολα έτ εδώ και αρκετές δεκαετίες, καθώς τάραξε τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η COVID-19, το ενεργειακό ζήτημα, η οικονομική κρίση και ο κίνδυνος μεγάλης παγκόσμιας σύγκρουσης που νέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία – είχαν ως αποτέλεσμα οι μεγάλοι “παίκτες”της (αντ)ασφάλισης να αναθεωρήσουν ως προς τις αποφάσεις και τις ενέργειες τους.
Σε ποιες ενέργειες προχώρησαν λοιπόν;
Η πρώτη στην οποία προέβησαν οι αντασφαλιστές ήταν να μειώσουν ενεργά την δραστηριότητά τους στη Ρωσία ή ακόμη και να αποχωρήσουν εντελώς από την αγορά.
Για παράδειγμα, τον Μάρτιο, η ιταλική Assicurazioni Generali αποφάσισε να κλείσει το γραφείο της στη Μόσχα, να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας Ingosstrakh και να τερματίσει τις δραστηριότητες της Europ Assistance μετά την εισβολή.
Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτεροι μεσίτες αντασφαλίσεων παγκοσμίως έχουν εγκαταλείψει ολότελα τη ρωσική αγορά. Στις αρχές Μαρτίου, η Marsh McLennan αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Το παράδειγμά της ακολούθησαν οι Willis Towers Watson και Aon, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τον Μάιο, η Zurich Insurance Group ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Υπό τους νέους ιδιοκτήτες της, η επιχείρηση θα λειτουργεί ανεξάρτητα και με διαφορετική επωνυμία, ενώ η Ζυρίχη δεν θα ασκεί πλέον επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία
Ο αντασφαλιστικός όμιλος Munich Re ενημέρωσε ότι υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας. Ο Όμιλος ενημέρωσε ότι δεν θα ανανεώσει τα υπάρχοντα συμβόλαιά του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και πως οι νέες εργασίες έχουν ανασταλεί. Ο Όμιλος θα κάνει το ίδιο με τις επενδύσεις του στην περιοχή, ανέφερε σε δήλωση Τύπου η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία.
Η γαλλική SCOR ανέφερε ότι η SCOR PO (η θυγατρική που ανήκει στην SCOR στη Ρωσία) έχει σταματήσει να αναλαμβάνει νέες εργασίες.
Στις αρχές του καλοκαιριού, ο Όμιλος Allianz συμφώνησε να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία στην Interholding, την ιδιοκτήτρια της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας P/C Zetta Insurance. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Allianz θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό 49,9% στην εταιρεία.
Τον Δεκέμβριο, ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος Aegon ανακοίνωσε ότι πούλησε το exposure του ως επενδυτής στη Ρωσία. Στις 8 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Aegon ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να κλείνει τις ήδη περιορισμένες επενδύσεις της στη Ρωσία.
*****
Από οικονομικής άποψης, επιβεβαιώνεται ότι ο αντασφαλιστικός κλάδος, για άλλη μια φορά, έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του, καθώς οι σημαντικότεροι παγκόσμιοι αντασφαλιστές κρατούν αποθεματικά για πιθανές ζημίες που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, παρά το εξαιρετικά περίπλοκο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των θυγατρικών διεθνών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν ότι έχουν σταθεροποιήσει σταδιακά τα αποτελέσματα και τις δραστηριότητές τους. Οι περισσότεροι μεγάλοι “παίκτες” της αντασφάλισης/ασφάλισης έχουν ανακοινώσει ότι διατήρησαν τους επιχειρηματικούς τους στόχους για το 2022, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τα μεγάλα κύματα της κρίσης.
Από την άλλη, κατέγραψαν επιχειρηματικές απώλειες σε επίπεδο κλάδου που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά ακόμα όλα βρίσκονται στη σφαίρα των εκτιμήσεων. Ωστόσο, η παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια με ευρείες μακροοικονομικές συνέπειες έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε τομείς όπως οι πολιτικοί κίνδυνοι, Credit and Surety, ενώ τα πολυάριθμα φαινόμενα NatCat και άλλα περαιτέρω προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία στις αντασφαλίσεις Ζωής και Υγείας έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο συγκριτικά με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.