1 στους 3 Ευρωπαίους δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την ιατρική περίθαλψη λόγω φτώχειας

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι στερούνται βασικά αγαθά όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα τρόφιμα λόγω έλλειψης χρημάτων,  σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ipsos και τη γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση Secours Populaire. Περισσότεροι από ένας στους τρεις Ευρωπαίους έχουν ήδη παραιτηθεί από την υγειονομική περίθαλψη λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, σύμφωνα με την έρευνα.

Σχεδόν τρεις στους δέκα Ευρωπαίους (29%) δηλώνουν ότι βρίσκονται σήμερα σε επισφαλή κατάσταση όσον αφορά την ικανότητά τους να πληρώνουν, όπως κατέγραψε η έρευνα για λογαριασμό της οργάνωσης αναλύει στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες. «Η κρίση του COVID και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει πρωτοφανή πληθωρισμό τιμών, οδηγώντας σε μια οικονομική κρίση που επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες»,  εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Secours populaire, Sébastien Thollot, στο Euractiv. «Όσο φτωχότερη είναι η χώρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις», εξήγησε  ο κ. Thollot.

Ενδεικτικό είναι ότι Γάλλοι με μέτρια εισοδήματα δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά σχεδόν τα πάντα. Σε ερώτηση “Έχετε οικονομικές δυσκολίες να κάνετε κάποιο από τα παρακάτω για το τομέα της Υγείας-Να πληρώσετε για ορισμένες ιατρικές διαδικασίες που επιστρέφονται από την κοινωνική ασφάλιση- καταφατικά απαντούν σχεδόν οι μισοί (43%).

Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Για παράδειγμα, το 20% των Ελλήνων και το 14% των Μολδαβών δηλώνουν ότι διαπιστώνουν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο για τις πλουσιότερες χώρες: 5% για τους Γάλλους και τους Ιταλούς, 6% για τους Πολωνούς, τους Βρετανούς και τους Πορτογάλους και 8% για τους Γερμανούς. «Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση του 2008 δεν έχει τελειώσει και έχει δημιουργήσει μια κατάσταση επισφάλειας από την οποία η χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει», επεσήμανε ο  κ.Thollot. Ωστόσο, ακόμη και σε χώρες με υψηλότερο ΑΕΠ, οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να κάνουν περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα γεύματα, η θέρμανση ή η υγειονομική περίθαλψη.

Περισσότερα στο virus.com.gr