Θάλεια Αγγελίδη, Metlife: Για να νιώθουμε περισσότερη σιγουριά

Λύσεις που προστατεύουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό από έκτακτες δαπάνες υγείας

Θάλεια Αγγελίδη, Head of Marketing and Communications, MetLife Greece

Μια κύρια πηγή άγχους για πολλούς Έλληνες αφορά τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις δαπάνες περίθαλψης, αν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας. Η ανησυχία αυτή δεν είναι αβάσιμη, παρά το γεγονός ότι σήμερα το 100% των πολιτών έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. 

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν απευθείας πάνω από το ένα τρίτο των δαπανών για την υγεία τους (35%). Μάλιστα το ένα τρίτο αυτών των πληρωμών αφορούν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, όπου τα ποσά είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες υγειονομικές δαπάνες. Το βάρος αυτών των εξόδων είναι συχνά δυσβάσταχτο για μια οικογένεια, με περίπου 1 στα 10 νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν καταστροφικές για τα οικονομικά τους δαπάνες υγείας. Η αποκατάσταση της υγείας της δικής μας και αυτών που αγαπάμε είναι και θα παραμείνει πάντα πρώτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και στη δύσκολη στιγμή κανείς μας δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του ή ακόμα και να δανειστεί για να εξασφαλίσει τη φροντίδα που χρειάζεται. 

Δεν είναι όμως απαραίτητο να ζούμε με αυτό το άγχος. Μπορούμε από τώρα να διασφαλίσουμε ότι αν κάποιο πρόβλημα προκύψει, θα έχουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, χωρίς να πρέπει να διαθέσουμε τις οικονομίες μας ή να υποβαθμίσουμε το επίπεδο διαβίωσης της οικογένειάς μας. 

Η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει σήμερα μια σειρά από λύσεις για την κάλυψη των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αυτές γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμες. 

Ένα καλό νοσοκομειακό πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου ιδιωτικών νοσοκομείων, με μικρότερη ή ακόμα και μηδενική συμμετοχή στα έξοδα, ανάλογα με το πρόγραμμα που διαθέτουμε. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το ABC Health Care της МetLife, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο εύρος αναγκών περίθαλψης σε κορυφαία ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με το κεφάλαιο κάλυψης να φθάνει μέχρι και τις 500.000 ευρώ ετησίως. 

Είναι όμως αλήθεια ότι η αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας μπορεί να απαιτήσει και δαπάνες που υπερβαίνουν τα έξοδα νοσηλείας, είτε αυτή γίνεται σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί μετακίνηση και διαμονή μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας, απουσία για ένα διάστημα από την εργασία, νοσηλευτική βοήθεια στο σπίτι κ.ά. 

Για την κάλυψη αυτών των εξόδων υπάρχουν μια σειρά από εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα, που μπορούν να συμπληρώσουν ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ή ακόμη και να αξιοποιηθούν αυτόνομα σε συνδυασμό με τις παροχές της δημόσιας ασφάλισης. 

Μια τέτοια λύση είναι το MediPlan της MetLife. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κάλυψης εξόδων νοσηλείας και αποθεραπείας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο νοσοκομειακό πρόγραμμα. Έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό κάθε ασφαλισμένου, προσφέροντας τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πέντε επίπεδα επιδοματικών παροχών. 

Ειδικότερα, το MediPlan παρέχει νοσοκομειακό επίδομα, που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 100 ευρώ την ημέρα, ενώ σε περίπτωση νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το ποσό διπλασιάζεται. Παρέχει, επίσης, χειρουργικό επίδομα και επίδομα αναισθησιολόγου, επίδομα κάλυψης έκτακτων εξόδων (π.χ. έξοδα αποκλειστικής νοσοκόμας κ.ά.) καθώς και επίδομα ανάρρωσης στο σπίτι. Οι παροχές καταβάλλονται ακόμη και για μία ημέρα νοσηλείας, ενώ η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. 

Ολοκληρωμένη οικονομική προστασία παρέχει, επίσης, το ExtraMed της MetLife, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που καλύπτει την εμφάνιση 7 ή 31 σοβαρών ασθενειών. Το κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να φθάσει ώς και τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με τις επιλογές του ασφαλισμένου. Τα χρήματα καταβάλλονται εφάπαξ σε 30 μέρες από τη διάγνωση, ανεξάρτητα από το αν θα απαιτηθεί νοσηλεία. Μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιηθούν όπως κρίνει ο ασφαλισμένος και ανάλογα με τις ανάγκες του. Ενδεικτικά, μπορούν να καλύψουν το ποσό της απαλλαγής ή τη συμμετοχή στις δαπάνες νοσηλείας –αν υπάρχει νοσοκομειακό συμβόλαιο–, πρόσθετα έξοδα σε περίπτωση επιλογής δημόσιου νοσοκομείου κ.ά. 

Πέρα όμως από την κάλυψη νοσοκομειακών ή επιδοματικών δαπανών, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να είναι «σωτήρια» για τον οικονομικό προϋπολογισμό, εξασφαλίζοντας προνομιακή πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών. 

Αυτό το πλεονέκτημα προσφέρουν τα προγράμματα υγείας της MetLife, τα οποία προσφέρουν χωρίς κανένα επιπλέον κόστος πρόσβαση σε μοναδικά προνόμια και δωρεάν παροχές μέσω του Advanced Benefit Club: ενός δυναμικού δικτύου το οποίο περιλαμβάνει νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και πάνω από 2.000 γιατρούς σε όλη την επικράτεια. Τα προνόμια περιλαμβάνουν δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, απευθείας πληρωμή σε επιλεγμένα νοσοκομεία, σε περίπτωση νοσηλείας, έκπτωση στη συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας, ειδικές προσυμφωνημένες τιμές για πακέτα check-up και διαγνωστικές εξετάσεις σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και για ιατρικές επισκέψεις στο συνεργαζόμενο δίκτυο γιατρών. 

Επιλέγοντας ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ή μια πιο εξειδικευμένη λύση για πρόσθετη οικονομική προστασία, μπορούμε να απαλλαγούμε από ένα σημαντικό άγχος στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να γνωρίζουμε πως ό,τι κι αν συμβεί, θα έχουμε την πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, χωρίς να μας απασχολεί το κόστος.

*από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*