Ομαδικά συμβόλαια ζωής από την Εθνική Ασφαλιστική

Τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια της MetLife Alico τύπου credit life παρέχουν προστασία έναντι των κινδύνων της απώλειας ζωής, της μόνιμης/πρόσκαιρης ολικής ανικανότητας για εργασία, των σοβαρών παθήσεων (καρκίνο, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.τ.λ.) και της ακούσιας ανεργίας σε κάθε φυσικό πρόσωπο που συνάπτει σύμβαση ως δανειζόμενος ή συνδανειζόμενος ή εγγυητής για τη χορήγηση στεγαστικού, επαγγελματικού, επισκευαστικού ή καταναλωτικού δανείου. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ομαλή αποπληρωμή του δανείου σε δύσκολες περιστάσεις, ενώ παράλληλα προστατεύεται και η οικογένεια του ασφαλισμένου από πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Το ποσό ασφάλισης για την κάλυψη της απώλειας ζωής ή της μόνιμης ολικής ανικανότητας ή των σοβαρών παθήσεων ισούται με το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικού ποσού του δανείου κατά τη στιγμή της απώλειας ζωής ή την ημερομηνία έναρξης της ανικανότητας που καθόρισε τη μόνιμη ολική ανικανότητα ή την ημερομηνία που διαγνώστηκε για πρώτη φορά η σοβαρή πάθηση.
Όσον αφορά στην κάλυψη της πρόσκαιρης ολικής ανικανότητας ή της ακούσιας ανεργίας, το ποσό ασφάλισης ισούται συνήθως με τη μηνιαία δόση του δανείου για κάθε πλήρη μήνα πρόσκαιρης ολικής ανικανότητας ή ακούσιας ανεργίας.

Η MetLife Alico παρέχει παρόμοιες με τις πιο πάνω καλύψεις και στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Στις περιπτώσεις αυτές, το ποσό ασφάλισης για την κάλυψη της απώλειας ζωής ή της μόνιμης ολικής ανικανότητας ή των σοβαρών παθήσεων ισούται με το χρεωστικό υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας, όπως αυτό εμφανίζεται στον τελευταίο λογαριασμό που έχει εκδοθεί πριν την ημερομηνία απώλειας ζωής ή την ημερομηνία έναρξης της ανικανότητας ή την εκδήλωση της πάθησης. 

Το ποσό ασφάλισης για την κάλυψη της πρόσκαιρης ολικής ανικανότητας ή της ακούσιας ανεργίας συνήθως ισούται με το ελάχιστο ποσό οφειλής της πιστωτικής κάρτας, όπως αυτό εμφανίζεται στον τελευταίο λογαριασμό που έχει εκδοθεί πριν την ημερομηνία έναρξης της ανικανότητας ή της ακούσιας ανεργίας.

Το bancassurance τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μεταβεί σε ένα πιο ώριμο στάδιο, η δε μετάβαση αυτή, κατά την κρίση μας, θα γίνει με ταχείς ρυθμούς. Και αυτό γιατί, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η βάση του μοντέλου διανομής ασφαλιστικών προϊόντων μέσω τραπεζών ήταν κυρίως τα προϊόντα credit life, τα οποία ήταν, κατά κάποιο τρόπο, συμπληρωματικά και προσδεμένα στο τραπεζικό προϊόν (πιστωτική κάρτα ή δάνειο), ήδη οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αναπτύξει σε μεγαλύτερο βάθος το bancassurance, προωθώντας πιο σύνθετα ασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία είναι ανεξάρτητα από το τραπεζικό προϊόν, καθώς καλύπτουν μια αυτόνομη ασφαλιστική ανάγκη.

Βάσει των παραπάνω, στο μέλλον το bancassurance θα διαδραματίσει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων. Βραχυπρόθεσμα και με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, μπορεί αυτή η προσδοκία να μην εκπληρωθεί εύκολα, αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το bancassurance θα καθιερωθεί ως ένα από τα κύρια κανάλια της ασφαλιστικής αγοράς. Ας μην ξεχνάμε πως οι τράπεζες στις μέρες μας βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση εσόδων απαλλαγμένων από τον πιστωτικό κίνδυνο που συνοδεύει κάθε τραπεζικό προϊόν και αυτό ίσως αποδειχθεί και ο καταλύτης των εξελίξεων.