Γ. Βρούτσης: Τι θα γίνει με εκκρεμείς κύριες συντάξεις και αναδρομικά κληρονόμων

Για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, τις νέες διαδικασίες, τις αυξήσεις, τα αναδρομικά των κληρονόμων δικαιούχων και άλλα πολλά σχολίασε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης στο OPEN. Ειδικότερα, τόνισε ότι “οι κύριες εκκρεμείς συντάξεις του 2020 θα δοθούν μέσα στο 2021”. Χαρακτήρισε μεγάλο βάσανο το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων διότι όπως είπε “η επικουρική έπεται της κύριας. Και όποιος πάρει την κύρια σύνταξη θα δει και την επικουρική του στη συνέχεια. Με το αυτοματοποιημένο σύστημα που θα φτιάξουμε, θα βγαίνει αυτόματα η επικουρική μαζί με την κύρια σε δεύτερο χρόνο”.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση “μέσα στο 2021 θα καταβληθεί και η άλλη μεγάλη υποχρέωση που έχουμε στους θεσμούς και τον ESM, τα εφάπαξ. Ήδη έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από τον αρμόδιο υποδιοικητή και πράγματι τα καταφέραμε και μειώσαμε από τα 140 εκατ. περίπου τα ληξιπρόθεσμα των εφάπαξ γύρω στα 35 εκατ. σήμερα. Μέσα σε έξι μήνες”.

Σε ερώτηση σχετικά με το κάλεσμα σε συνταξιούχους για ενίσχυση του ΕΦΚΑ, ο υπουργός απάντησε ότι “το κάλεσμα σε κάποιους συνταξιούχους είναι περισσότερο συμβολικό παρά θα έχει αποτέλεσμα. Το πρόβλημα θα λυθεί μέσω του συστήματος “ΑΤΛΑΣ”, με τις νέες ψηφιακές συντάξεις που δεν θα γεμίζουν τη ‘δεξαμενή” των εκκρεμών συνδυαστικά με την οργάνωση στον e- ΕΦΚΑ”.

Ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2021 αναφερόμενος στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων από το νέο έτος αλλά και στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού ενώ διαβεβαίωσε ότι τα όρια συνταξιοδότησης δεν αλλάζουν αλλά ούτε πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις.

“Δεν θα υπάρξει νόμος για αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε και νόμος για να μειωθούν οι συντάξεις” τόνισε χαρακτηριστικά ενώ είπε ότι “το ασφαλιστικό δεν θα αλλάξει έως το 2070. Είναι στέρεο και βιώσιμο και να το εμπιστευθούν όλοι οι Έλληνες”.

Σχετικά με τα αναδρομικά των κληρονόμων, ο κ. Βρούτσης είπε ότι “η εξίσωση πλέον βρίσκεται προς τη λύση της. Είμαστε έτοιμοι μέσα στις πρώτες 10 με 15 ημέρες να γίνει μια πρώτη μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή, ενώ η δεύτερη πληρωμή θα έρθει μετά τις 28 Φεβρουαρίου καθότι εκεί είναι η τελική ημερομηνία”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*