Βad banks και τέσσερις βασικοί άξονες δράσης

Το σχέδιό της για την έγκαιρη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη – μέλη για τη σύσταση από αυτά εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (γνωστών ως «bad banks») που θα δίνουν στις τράπεζες τη δυνατότητα να αφαιρούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Το σχέδιο της Κομισιόν στοχεύει επίσης στη σύγκλιση των πτωχευτικών πλαισίων στην ΕΕ και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στρατηγική για την πρόληψη της μελλοντικής συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού. Στόχος της στρατηγικής είναι να εξασφαλίζει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται.

Οι τράπεζες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, διατηρώντας τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η χρηματοδότηση της οικονομίας είναι καίριας σημασίας για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ. Δεδομένου του αντικτύπου του κορονοϊού στην οικονομία της ΕΕ, ο όγκος των ΜΕΔ αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και ο χρόνος εκδήλωσης και το μέγεθος αυτής της αύξησης εξακολουθούν να είναι αβέβαια. Ανάλογα με την ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας της ΕΕ από την κρίση του κορονοϊού, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών – και, με τη σειρά της, η δανειοδοτική τους ικανότητα – θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε τα εξής: «Η ιστορία μας δείχνει ότι είναι καλύτερο να αντιμετωπίζουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έγκαιρα και αποφασιστικά, ιδίως αν θέλουμε οι τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στην παρούσα φάση αναλαμβάνουμε προληπτική και συντονισμένη δράση. Η στρατηγική που παρουσιάσαμε σήμερα θα συμβάλει στην ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης, βοηθώντας τις τράπεζες να απαλλάξουν τους ισολογισμούς τους από αυτά τα δάνεια και να διατηρήσουν τη ροή των πιστώσεων.»

Διαβάστε περισσότερα στο banks.com.gr