Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ολοκληρώθηκε χτες η διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών για το νέο σχέδιο νόμου για την «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» και σήμερα το μεσημέρι ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους κοινωνιούς εταίρους. 

Το 2011 είναι για την κυβέρνηση το έτος της πλήρους υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου και της αναδιοργάνωσης του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, ενώ τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο το σχέδιο νόμου προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη θεσμών που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά και ενισχυτικά, με βασικούς άξονες την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, την διαιτητική επίλυση φορολογικών διαφορών, την βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου και κατά συνέπεια στη θωράκιση του συστήματος με όσα νομικά εργαλεία απαιτούνται για την αποτελεσματική διενέργεια και έκβαση των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τη συνολική λειτουργία του συστήματος. 

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρείται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών  να διαμορφωθεί ένα αυστηρό, δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, «ένα σύστημα φορολόγησης που θα επιβραβεύει και θα ενθαρρύνει τη συμμόρφωση, ενώ θα προστατεύει τον συνεπή φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον αποτρέποντας την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*