Τα προβλήματα και οι προοπτικές των αντασφαλιστών

της Ελενας Ερμείδου

Μύρια προβλήματα καλούνται να λύσουν οι αντασφαλιστές ξεκινώντας από το βασικό τους αντικείμενο και την βελτίωση του δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα αντασφάλιστρα.

Τα συνολικά κεφάλαια των αντασφαλιστών μειώθηκαν κατά 3% στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η πτώση ήταν ηπιότερη των όσων ανέμενε η αγορά μετά από τον αντίκτυπο του Covid-19 σύμφωνα με την Willis Re.

To κλειδί για την αλλαγή συνθηκών στην αγορά είναι τα κεφάλαια. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, στην ιστορία τους, οι αγορές σκληραίνουν όταν δέχονται πιέσεις στα κεφάλαια τους και έχουν ελλείψεις κεφαλαίων. Ωστόσο, το μέσο κόστος κεφαλαίων στην αγορά αντασφαλειών έχει ελάχιστη μεταβολή τα τελευταία χρόνια και εκφράζονται ανησυχίες για το ότι η αγορά δεν κερδίζει πολλά για να καλύψει το κόστος των κεφαλαίων.

Αλλά θέματα που απασχολούν την αγορά είναι η άνοδος του κοινωνικού πληθωρισμού, τα περιορισμένα αποθέματα κεφαλαίων του περασμένου έτους και οι μελλοντικές φτωχές αποδόσεις καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με αυτά τα δεδομένα η αγορά σύμφωνα με την Willis Re θα πρέπει να επιστρέψει στα θεμελιώδη των δραστηριοτήτων της και να φροντίσει να κατεβάσει το δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα αντασφάλιστρα στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.

Στο παρελθόν οι (αντ)ασφαλιστές έγραφαν επαρκείς αποδόσεις στα ίδια κεφάλαια βασιζόμενοι στο εισόδημα από τις επενδύσεις, αλλά ο Covid-19 ανέτρεψε το μοντέλο αυτό.

Παρά τις εξελίξεις, η Willis Re εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρος ανεξαρτήτως των κινδύνων, ειδικότερα τώρα που βελτιώνονται οι συνθήκες τιμολόγησης. Αν και οι τιμές δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*