Τα μεγάλα αντασφαλιστικά θέματα του Σεπτεμβρίου

της Ελενας Ερμείδου

Το Rendez Vous 2020 του Μόντε Κάρλο ακυρώθηκε, τα μεγάλα αντασφαλιστικά θέματα, εκτός από τον καθορισμό των τιμολογίων αντασφάλισης παραμένουν και θα συζητηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ένα πολύ μεγάλο θέμα της (αντ)ασφαλιστικής αγοράς είναι το μέλλον της ιδιωτικής και δημόσιας αντασφάλισης μετά τον κορωνοϊό.  Ενώ, έχουν ειπωθεί πολλά μεταξύ αντασφαλιστών και κυβερνήσεων, οι προτάσεις υλοποιούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το θέμα αυτό ανησυχεί τον αντασφαλιστικό κλάδο.

Ένα άλλο θέμα είναι η φήμη και οι κοινωνικές πιέσεις από τον Covid-19. O κλάδος δέχτηκε ισχυρή κριτική σχετικά με τις αποζημιώσεις από τον Covid-19 ειδικότερα σε ό,τι αφορά την διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών τόσο από τους ασφαλισμένους όσο και από τις κυβερνήσεις των κρατών και από τους επόπτες. Οι πιέσεις αυτές προσετέθησαν πάνω στις πιέσεις που άσκησαν οι κοινωνίες. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πόσο θα πρέπει να ανησυχεί ο κλάδος.

Τρίτο θέμα προς συζήτηση είναι τα ILS, τα οποία είναι μία διαφοροποιημένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Για τέταρτη συνεχή χρονιά τα κεφάλαια στενεύουν και φέτος έγραψαν ζημιές λόγω Covid-19. Πώς θα είναι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του έτους, είναι ερώτημα που τίθενται.

Τέταρτο θέμα είναι τα τιμολόγια αντασφάλισης τα οποία το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τους όρους της αγοράς έχουν περάσει στην κατηγορία hard. Οι τιμές ανέβηκαν και αναμένεται ότι θα ανέβουν πλέον για ορισμένες κατηγορίες. Το ερώτημα είναι πόσο ακόμα θα ανέβουν οι τιμές και πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η τάση.

Πέμπτο θέμα είναι οι φυσικές καταστροφές. Το έτος είναι δύσκολο για τις ασφαλισμένες ζημιές. Την περασμένη εβδομάδα προσετέθησαν άλλα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στους ισολογισμούς.  Αυτό πριν καν ο Σεπτέμβριος ξεκινήσει.

Τι γίνεται με τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020; Υπήρξαν και κάποιες εταιρίες που ιδρύθηκαν εν μέσω συνθηκών hard στην αγορά. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος από αυτές τις πρωτοβουλίες;

Επιστροφή στο παλιό δεν θα υπάρξει. Είναι όμως έτοιμος ο κλάδος να δεχτεί την ηλεκτρονική επικοινωνία και τα νέα δεδομένα στην εργασία. Πώς οι μεσίτες θα βρουν πελάτες ή θα μπορέσουν να πωλήσουν διαφοροποιημένα προϊόντα στο μέλλον χωρίς να μιλούν;  Θα επιταχύνουν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ποια εξέλιξη θα υπάρξει με όλα τα πανάκριβα κτίρια που έχει πιάσει ο κλάδος αν δεν γίνονται συναντήσεις με πελάτες, και το ανθρώπινο δυναμικό δουλεύει από το σπίτι του;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*