Κάποιοι ξεφεύγουν από τη θεωρία…

Τα καλά γεγονότα αρχίζουν να σπανίζουν στην ελληνική αγορά. Η «μαύρη» προσέγγιση της καθημερινότητας διογκώνεται και τείνει να λάβει ανέλεγκτες διαστάσεις καθώς τα γεγονότα στην οικονομία και την κοινωνία και γρήγορα «τρέχουν» και είναι δυσάρεστα . 

Και ομολογουμένως δε μπορεί να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας τα όσα εξελίσσονται εδώ και ένα χρόνο και βομβαρδίζουν αλύπητα τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, τους άνεργους και κάθε ομάδα του πληθυσμού. 

Ωστόσο η ατάκτως επαναλαμβανόμενη εμφάνιση των κακών ειδήσεων, με διαφορετική μορφή, είτε αυτή είναι δηλώσεις εκπροσώπων της τρόικα είτε εκτιμήσεις μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, είτε μέτρα της κυβέρνησης, έχει αρχίσει να κουράζει. 

Η οικονομία, οι αγορές, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πόσο μπορεί να αντέξουν να βιώνουν ανησυχία, φόβο, αγωνία για τους επερχόμενους κινδύνους, για τις εκτιμώμενες δυσμενείς επιπτώσεις, για τα όσα θα έλθουν και δε θα είναι ευχάριστα. Και για όσους έχουν ήδη υποστεί ζημιά -οικονομική- τα πράγματα είναι τετελεσμένα. 

Για όσους όμως ανήκουν στην κατηγορία αυτών που επιβιώνουν η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη καθώς υπόκεινται σε μια αόρατη απειλή που κανείς δε μπορεί να προσδιορίσει πότε και αν θα έλθει. Μια ολόκληρη κοινωνία, ένας επιχειρηματικός ιστός, ένας οικογενειακός προγραμματισμός τελούν  υπό ομηρία και παραμένουν αιχμάλωτοι στα όσα προφητεύονται… για το μέλλον. 

Η αίσθηση της ελευθερίας, η αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα, η ελπίδα για το αύριο, μεθοδευμένα ή αμεθόδευτα βάλλονται για να καμφθούν.  Η μονοπώληση της τρέχουσας καθημερινότητας από την μιζέρια των αριθμών και των χρεών –κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών- και των όσων σκληρών έπονται οδηγεί στην συνήθεια της δυστυχίας. Την εξοικείωση με τα προβλήματα.

Και όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Υπάρχουν οι Έλληνες επιστήμονες που βραβεύτηκαν για το έργο τους, υπάρχουν οι άνθρωποι που δουλεύουν επάνω στις ιδέες και τα ιδανικά κοπιάζοντας για να τα μεταδώσουν. Υπάρχουν και οι επιχειρήσεις που προοδεύουν, που καινοτομούν. 

Δεν είναι μία ή δύο. Είναι πολλές και πολλαπλασιάζονται σε μια Ελλάδα που ετοιμάζεται να κάνει το άλμα της. Υπάρχουν  γεγονότα που δίνουν αισιοδοξία και προοπτική δημιουργίας. Υπάρχουν εταιρείες που αναπτύσσονται και νιώθουν βεβαιότητα για τη συνέχεια. Και αυτές ανήκουν και στον κλάδο των ασφαλειών.  Κάποιοι ξεφεύγουν από τη θεωρία..

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*