Διαβαθμίζονται οι εισφορές υπέρ του Εγγυητικού

Διαβαθμισμένα ποσοστά θα προσδιορίζουν την εισφορά των ασφαλιστικών εταιρειών υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου Κλάδου Ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προβλέπει η γνωμοδότηση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής προς την ΤτΕ, η οποία μέχρι την Παρασκευή θα έχει αποφασίσει για το ύψος της εισφοράς. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η γνωμοδότηση της Διαχειριστικής Επιτροπής αναφέρει τα εξής ποσοστά:
• 1,5% για τις ασφάλειες ζωής, τις ισόβιες, συμπληρωματικές και μικτέ καλύψεις
• 1% για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα
• 0,8 για τα unit linked
• 0,3 για τα ομαδικά προγράμματα

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η πρόταση της Διαχειριστικής Επιτροπής κινείται μακριά από τη θέση της Ένωσης, καθώς το ΔΣ αυτής έχει πάρει θέση επί του θέματος υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό της εισφοράς δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,3%.

Προσθέτει ωστόσο ότι η Διαχειριστική Επιτροπή επιχείρησε να σταθεί κάπου ανάμεσα από την Ένωση και την ΤτΕ, προσδιορίζοντας διαβαθμισμένα ποσοστά, τα οποία ξεκινούν από το όριο της Ένωσης και φτάνουν μέχρι και το ανώτατο όριο, που προβλέπει ο νόμος και που φέρεται να επιθυμεί η ΤτΕ.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα εν λόγω ποσοστά, εφόσον εγκριθούν από την ΤτΕ, θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε σε αυτό να καταστεί δυνατή η ταχύτερη συγκέντρωση των αναγκαίων κεφαλαίων για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και της Commercial Value

Σημειώνεται ότι η εισφορά υπέρ του Εγγυητικού μία αγορά που σε αξία πλησιάζει τα δύο δις. ευρώ σε ετήσια βάση και βέβαια επιβαρύνει τις αποδόσεις εκατομμυρίων συνταξιοδοτικών και επενδυτικών προγραμμάτων.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*