1. Στιγμιότυπο ξενάγησης εργαζομένων της INTERAMERICANστο Ασκληπιείο της Επιδαύρου από τον επικεφαλής του αρχαιολογικού έργου, Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η INTERAMERICAN για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με το “ΔΙΑΖΩΜΑ”

Η INTERAMERICAN ανανέωσε και για το 2020 τη σύνδεσή της με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ως εταιρικό μέλος, που έχει ξεκινήσει το 2013. Η εταιρεία συνδράμει στα λειτουργικά έξοδα και συνεργεί σε δράσεις του σωματείου. Η Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» επιτελεί σημαντικής αξίας και διεθνούς αναγνώρισης  έργο για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, την εξεύρεση πόρων για την αποκατάστασή τους και την ένταξή τους στην καθημερινότητα. Επίσης, συμβάλλει στον σχεδιασμό καινοτόμων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, όπως οι Πολιτιστικές – Περιβαλλοντικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα, με σκοπό την ένταξη των Μνημείων της Φύσης και του Πολιτισμού στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο σχέδιο Κοινωνικής Ευθύνης «Πράξεις Ζωής» που η INTERAMERICAN υλοποιεί από το 2003, ο Πολιτισμός κατέχει σημαντικό μερίδιο δράσεων, με την εταιρεία να αναλαμβάνει τακτικά πρωτοβουλίες και να συμμετέχει σε κινήσεις για την υποστήριξη των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε ευρύτερο πλαίσιο, η INTERAMERICAN έχει πάρει θέση με  δεσμεύσεις στην Ελλάδα και διεθνώς, για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα μα τα στοιχεία μελέτης(Ernst &Young, 2019) για το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμά της, ο οργανισμός συνεισφέρει πάνω από 350 εκατ. ευρώ ετησίως στο Α.Ε.Π. και υποστηρίζει άμεσα και έμμεσα σχεδόν 5.000 θέσεις εργασίας. Η INTERAMERICAN έχει υιοθετήσει και ενσωματώσει στη στρατηγική της και στις πρακτικές υπευθυνότητας τους Παγκόσμιους Στόχους του Ο.Η.Ε. (Sustainable Development Goals) και αποτελεί συμμέτοχο σημαντικών διεθνών και τοπικών θεσμικών πρωτοβουλιών για την κοινωνία και το περιβάλλον. Ο οργανισμός είναι μέλος της Περιβαλλοντικής Διακήρυξης (United Nations Environment Program Finance Initiative – UNEPFI) και του Οικουμενικού Συμφώνου (GlobalCompact Network Hellas), ενώ συμμετέχει στις ενέργειες της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και σε άλλες  πρωτοβουλίες μεγάλης επίδρασης, όπως πρόσφατα στο «A new deal for Europe».

1. Στιγμιότυπο από επίσκεψη των μελών του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Καβάλας

Στο πλαίσιο της δημιουργικής σχέσηςτης με το «ΔΙΑΖΩΜΑ», η INTERAMERICAN έχει χρηματοδοτήσει τη «Μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του περιβάλλοντος χώρου του». Πρωτοβουλία, η οποία για την εταιρεία έχει αναγνωριστεί εντός της επιχειρηματικής κοινότητας με  βραβεύσεις. Το έργο του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου της Επιδαύρου έχει ως στόχο την ανάδειξη της αυθεντικής εικόνας του μνημειακού συγκροτήματος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και την προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδικής εμπειρίας: να γνωρίσουν τί ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την αρχαιότητα. Βασικός σκοπός της μελέτης είναι η αποκατάσταση του ευρύτερου χώρου που περιβάλλει το μνημειακό συγκρότημα, έτσι ώστε να αναδειχθεί η αυθεντική υπόστασή του και να δημιουργηθεί ένας χώρος με αρχαιογνωστικό περιεχόμενο, σε ισορροπία με τη βίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε όλες τις κλίμακες. Επιπλέον, η INTERAMERICAN έχει συνεργαστείμε άλλα τρία εταιρικά μέλη του σωματείου για την υποστήριξη της δημιουργίας ενός αφηγήματος-παραμυθιού με αρχαιολογικού περιεχομένου θέμα, για το περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Το έργο αποτελεί μια πρωτότυπη ιστορία-μυθοπλασίας της αρχαιολόγου Δρος Εύης Παπαδοπούλου και βασίζεται στο μεγαλύτερό του μέρος σε αρχαιολογικά ευρήματα, μελέτες και βιβλιογραφία από τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα, η εταιρεία ανανέωσε και φέτος την προσφορά της προς εργαζομένους της για τη συμμετοχή τους στο «ΔΙΑΖΩΜΑ», χρηματοδοτώντας τη συνδρομή φυσικών μελών. Μάλιστα για τους εργαζομένους, υλοποιείται από το 2013 και το εταιρικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας», με οργάνωση επισκέψεων και ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς τόπους της χώρας μας.

Η Διακήρυξη για την προστασία των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που έχει προσυπογράψει η INTERAMERICAN, φυσικά περιλαμβάνει το αρχαιολογικό πάρκο της Επιδαύρου. Είναι πρωτοβουλία του UNEPFI –«Principles for Sustainable Insurance Initiative» (PSI) του Ο.Η.Ε., που αντικατοπτρίζει την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του ασφαλιστικού κλάδου, σε σύμπραξη με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ( WWF) και το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  UNESCO. Τα τρία μέρη  προχώρησαν τον Ιούλιο του 2018 στην πρώτη Διακήρυξη δέσμευσης του παγκόσμιου ασφαλιστικού κλάδου  για την προστασία της ιδιαίτερης, παγκόσμιας αξίας των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η εν λόγω Διακήρυξη καλύπτει τη διαχείριση κινδύνων, τις δραστηριότητες ασφάλισης και επενδύσεων και δεσμεύει τους υπογράφοντες να αναλάβουν ποικίλες δράσεις, ώστε να αποφευχθεί ή να ελαττωθεί ο κίνδυνος ασφάλισης και επένδυσης σε επιχειρήσεις ή έργα των οποίων οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να βλάψουν τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Επισημαίνεται  πως η εταιρεία είναι η μοναδική ασφαλιστική από την Ελλάδα που έχει συνδιαμορφώσει, ως ιδρυτικό μέλος, τις Αρχές Αειφόρου Ασφάλισης (PSI) του UNEPFI το 2012.

«Με την ισχυρή πεποίθηση ότι ο Πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο λίθο για  της βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και πάνω απ’ όλα για την ταυτότητα του Γένους και την εθνική οντότητά μας, θεωρούμε χρέος μας να συνεισφέρουμε σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτισμού μας. Στην INTERAMERICAN, έχουμε ορίσει την Εταιρική Ευθύνη στη βάση του πνευματικού περιεχομένου που μπορεί να αναδεικνύει  τη μοναδικότητα της Ελλάδος σε όλη την ιστορική διαδρομή της, αποτελώντας εθνικό πλούτο. Συνεπώς, η σύνδεσή μας με την Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» υπηρετεί αυτόν τον ορισμό και ταυτίζεται με την εταιρική αποστολή να συμβάλλουμε στην ποιότητα ζωής για όλους τους Έλληνες, συμπληρωματικά ως προς  την ασφαλιστική δραστηριότητά μας, όντας ένας επιχειρηματικός οργανισμός πέρα από τα ασφαλιστικά όρια» αναφέρει ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας του ομίλου.

Εκ μέρους του σωματείου, τονίζεται πως «η INTERAMERICAN  αποτελεί για το ΔΙΑΖΩΜΑ έναν σπουδαίο σύμμαχο και συνοδοιπόρο μέσα σε αυτά τα χρόνια. Είναι πάντα παρούσα σε όλες τις στιγμές του σωματείου, στηρίζοντας έμπρακτα όλες τις δράσεις του. Μεταξύ των ανθρώπων της εταιρείας και του σωματείου έχει αναπτυχθεί μια σχέση βαθειάς φιλίας και αγάπης, η οποία εξελίσσεται κάθε ημέρα με στόχο πάντα την ανάδειξη και προστασία των Μνημείων της Φύσης και του Πολιτισμού της χώρας μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*