Κλίμα αισιοδοξίας στον κλάδο αερομεταφορών

Αισιόδοξο είναι το κλίμα για τον κλάδο αεροπορικών μεταφορών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Aon, παγκόσμιου ηγέτη στη μεσιτεία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, η οποία προβλέπει αύξηση του επιβατικού κοινού κατά 13% το 2011, (σε σύγκριση με πτώση 9% που είχε προβλεφθεί πριν ένα χρόνο). 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Aon Airline Insurance Market Indicators 2010/11 report», μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών σε όλες τις περιοχές του κόσμου επενδύουν στην ανανέωση των αεροσκαφών τους με τον μέσο όρο αξίας στόλου (AFV) να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 9%, σε σύγκριση με 1% που προβλεπόταν πέρυσι. 

Το ετήσιο «Aon Airline Insurance Market Indicators 2010/11 report» αναλύει τα δεδομένα αεροπορικών εταιρειών με μέσο όρο αξίας στόλου άνω των $150 εκατ. δολ. και προσφέρει λεπτομέρειες προγνώσεις για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς του κλάδου αλλά και των ίδιων των αεροπορικών εταιρειών. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την φετινή έρευνα, οι αερογραμμές οι οποίες ανανέωσαν τα βασικά προγράμματα ασφάλισης hull και ευθυνών το πρώτο επτάμηνο του 2010 είχαν μία αύξηση κατά μέσο όρο 7% στο κόστος ασφαλίστρων τους σε σχέση με αυτό της περασμένης χρονιάς. 

Παρόλα αυτά περισσότερες από 60% από τις εταιρείες που έχουν ανανεώσει τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους έως σήμερα πλήρωσαν αυξημένα ασφάλιστρα, σε σχέση με 80% των εταιρειών το 2009, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι το κόστος ασφάλισης αεροσκαφών έχει σταθεροποιηθεί (και ίσως ακολουθεί και μία οριακά καθοδική τάση) μετά από 11 τρίμηνα αυξήσεων στα ασφάλιστρα. 

Κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά τα οποία εντόπισε η έρευνα ανά γεωγραφική περιοχή: 

Αφρική: Παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση ασφαλίστρων hull και ευθυνών παγκοσμίως (36%), ωστόσο δεν αποκλείεται η τάση αυτή να αντιστραφεί καθώς φαίνεται πως μόνο το 29% από τα προβλεπόμενα ετήσια ασφαλιστικά προγράμματα είχαν τοποθετηθεί το πρώτο επτάμηνο του 2010

Ασία: Παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στο επιβατικό κοινό, με ετήσια πρόβλεψη αύξηση της τάξης του 18%, σε σύγκριση με την μείωση 10% το 2009

Ευρώπη: Οι προγνώσεις δείχνουν μία αύξηση κάτα 13% του μέσου όρου αξίας στόλου (AFV) και αύξηση του επιβατικού κοινου κατά 8%, μόλις 1% λιγότερο από το μέσο όρο του κλάδου. Οι ανανεώσεις για την περίοδο 2010/11 φαίνεται πως σηματοδοτούν μία ανάκαμψη από την «τραυματική περίοδο» που διένυσαν οι εταιρείες κατά το 2009 (αλλά όχι τόση όσο αυτή η οποία σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 90)

Λατινική Αμερική: Όλες οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ανανέωσαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους το πρώτο 7μηνο είχαν μία αύξηση ασφαλίστρων της τάξης του 10% εξαιτίας της μεγαλύτερης αξίας του στόλου τους (και όχι της αύξησης του επιβατικού κοινού).

Μέση Ανατολή: Το κόστος ασφάλισης αυξήθηκε κατά 5% κατά το 2010, ωστόσο αναμένεται να τοποθετηθούν ακόμη περίπου το 82% των αναμενόμενων ετήσιων ασφαλίσεων. 

Βόρεια Αμερική: Το επιβατικό κοινό προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8%, ενώ ο μέσος όρος αξίας στόλου (AFV) κατά 11%, γεγονός που δείχνει μία σταθεροποίηση στην πιο ώριμη αεροπορική βιομηχανία στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Simon Knechtli, Επικεφαλής του τομέα Ασφάλισης Αεροσκαφών της Aon Risk Solutions: “Θα περίμενε κανείς πως το μέγεθος των ζημιών που έχουν καταγραφεί στην αεροπορική βιομηχανία τους τελευταίους μήνες θα είχαν προκαλέσει ακαμψία στην ασφαλιστική αγορά, αυξημένα ασφάλιστρα και μειωμένες δυνατότητες κάλυψης. 

Αντιθέτως σύμφωνα με το «Airline Insurance Market Indicators 2010/11» της Aon τα πράγματα δείχνουν πως οι underwriters, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το μέγιστο δυνατό μερίδιο της αγοράς είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι, η δε ανταγωνιστικότητα αυτή έχει αμβλύνει τη φιλοδοξία τους για αύξηση των ασφαλίστρων. Πιστεύουμε πως αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2010». 

Και συνεχίζει: “Η προθυμία των αεροπορικών εταιρειών να επενδύσουν στην ανανέωση των στόλων τους δείχνει, αφενός πως επιθυμούν να τελειοποιήσουν τη λειτουργικότητά τους και αφετέρου πως ένα αίσθημα σταθερότητας και αυτοπεποίθησης έχει αρχίσει να επιστρέφει στον κλάδο αυτό. 

Μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών οι αεροπορικές εταιρείες προβλέπουν πως το επιβατικό κοινό θα αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, είτε πρόκειται για επαγγελματικά ταξίδια είτε για ταξίδια αναψυχής. Βεβαίως αυτή θα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για τον αεροπορικό κλάδο, ιδίως εάν αυτή συνοδευθεί από μία ταυτόχρονη αύξηση εσόδων των αεροπορικών εταιρειών».

Πηγή: Aon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*