ΕΑΕΕ: Υψηλό το ποσοστό εισφοράς υπέρ του Εγγυητικού

Στις 12 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε Λευκή Βίβλο με θέμα την ίδρυση Εγγυητικών Ταμείων Ασφάλισης (Insurance Guarantee Schemes) σε κάθε κράτος μέλος, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και της εμπιστοσύνης τους στην ασφαλιστική αγορά.

Στη Λευκή Βίβλο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την έκδοση οδηγίας ελάχιστης εναρμόνισης για την ίδρυση και λειτουργία εγγυητικών ταμείων ασφάλισης στα κράτη- μέλη με στόχο την καθιέρωση ενός νομικά δεσμευτικού πλαισίου με ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά για την προστασία των ασφαλισμένων. 

Όπως αναφέρει η Λευκή Βίβλος, η λειτουργία των Εγγυητικών Ταμείων δε θα πρέπει να νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ εγχώριων ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ασφαλιστικών επιχειρήσεων των άλλων κρατών- μελών που δραστηριοποιούνται μέσω υποκαταστημάτων ή με το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. 

Σημειώνει, ακόμη,  ότι τα εγγυητικά ταμεία πρέπει να αποτελούν μηχανισμούς έσχατης λύσης για την προστασία των καταναλωτών στην περίπτωση αφερεγγυότητας ασφαλιστικής επιχείρησης και προτείνει να υπάρχουν όρια στις αποζημιώσεις και μειώσεις στις παροχές.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι η λειτουργία των εγγυητικών ταμείων θα πρέπει να βασίζεται στην ex-ante χρηματοδότηση από εισφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Η Λευκή Βίβλος προτείνει ετήσιες εισφορές 0,12% επί των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων προκειμένου σε μια δεκαετία να έχουν φθάσει κεφάλαιο που θα αντιστοιχεί στο 1.2% των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων.

Η Λευκή Βίβλος έρχεται να δικαιώσει και να ενισχύσει τις προσπάθειες της ΕΑΕΕ που έχουν στόχο την καθιέρωση ενός ποσοστού εισφοράς υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου στην Ελλάδα το οποίο θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που ορίζει ως ανώτατο όριο (1,5%) το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής και άλλες διατάξεις».

Η ΕΑΕΕ έχει ήδη καταθέσει τις ενστάσεις της για το ύψος της εισφοράς επί των ασφαλίστρων, επικαλούμενη την πρακτική σε άλλες χώρες της ΕΕ, την επίδραση στην ανταγωνιστικότητα του ασφαλιστικού προϊόντος και την υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*