back to top
21.7 C
Athens
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026

Την πόρτα του ΕΣΥ χτυπά η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας

του Βάιου Κρόκου

Στις περαιτέρω προσπάθειες ώστε να λάβουν χώρα συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της Υγείας δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως αποτυπώνεται και από τις χθεσινές ομιλίες στη Βουλή.

- Advertisement -

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στην συνεργασία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και γενικότερα τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανέφερε, «αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

- Advertisement -

Όπως και ο Υπουργός κατά την ομιλία του κ. Βασίλης Κικίλιας, ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε βάρος στις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), λέγοντας ότι «διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και την έγκαιρη πρόσβαση κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται».

Η αναγκαιότητα για συμπράξεις στον χώρο της Υγείας είναι κάτι που έχει τονισθεί αρκετές φορές από την Ασφαλιστική αγορά. Οι διάφορες προσπάθειες κατά το παρελθόν χαρακτηρίζονται πρόχειρες, αποσπασματικές και εκτός πλαισίου.

Στο ίδιο πνεύμα, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν πως στην πραγματικότητα το σύστημα Υγείας είναι ήδη ιδιωτικό σε ένα βαθμό, αν αναλογιστεί κανείς πως μεγάλο μέρος των δαπανών προέρχεται από την τσέπη των πολιτών.

Παράλληλα, αναγκαία και ουσιαστική θεωρείται και η φορολογική κινητροδότηση των σχετικών δαπανών για ασφάλιστρα (ιδιωτικής υγείας και σύνταξης).

Υπό αυτό το πρίσμα, η συνεργασία νοσοκομείων – ασφαλιστικών θα μπορέσει να φέρει εν τέλει οφέλη στους τελικούς καταναλωτές, ξεπερνώντας τις υπάρχουσες δυστοκίες του συστήματος.

Διαβάστε: ΤτΕ για Υγεία: Προκρίνει ΣΔΙΤ και σκανδιναβικό μοντέλο

Επίσης: Για ποιο λόγο ένα συμβόλαιο υγείας;

Επιπλέον: Υγεία και Συντάξεις στις ράγες για την εξυγίανση. Οι προτάσεις

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επεκτείνεται η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς

Από την Πέμπτη 29 Ιουλίου επεκτείνεται η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους ίδιους τους ασθενείς και πλέον εντάσσονται και οι ογκολογικοί ασθενείς και τα παιδιά

Μ. Θεμιστοκλέους στο 12th MedTech Conference: Μειώθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων στα 532 εκατ. ευρώ

Το #mtco26 ανέδειξε με σαφήνεια ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε περίοδο βαθιών μετασχηματισμών

12th MedTech Conference 2026: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν – Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε ανάγκη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13/7 από την ethosEVENTS, με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και παράλληλη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Μ. Θεμιστοκλέους: Κάτω από 4 ώρες ο χρόνος στα Επείγοντα – Καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι το ΕΣΥ διαθέτει σήμερα μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από ποτέ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Ο Σεπτέμβριος επαναφέρει στο προσκήνιο τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται και μαζί τους ζητήματα που συχνά μετατίθενται για «μετά τις διακοπές»

Gold Badge στο ΥΓΕΙΑ από τον European Cancer Organisation

Μια ευρωπαϊκή διάκριση με ιδιαίτερη σημασία για τον χώρο της ιδιωτικής υγείας απέσπασε το ΥΓΕΙΑ, καθώς έλαβε το INTERACT-EUROPE Gold Badge

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε σήμερα το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

Ε.Ε.Α.-Πάντειο: 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια – 1o webinar: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση και στην Εκπαίδευση: Εργαλεία και Τεχνικές» | Πέμπτη 1/10

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στη συνεχή επιμόρφωση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.