του Βάιου Κρόκου
Στις περαιτέρω προσπάθειες ώστε να λάβουν χώρα συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της Υγείας δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως αποτυπώνεται και από τις χθεσινές ομιλίες στη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στην συνεργασία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και γενικότερα τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως ανέφερε, «αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».
Όπως και ο Υπουργός κατά την ομιλία του κ. Βασίλης Κικίλιας, ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε βάρος στις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), λέγοντας ότι «διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και την έγκαιρη πρόσβαση κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται».
Η αναγκαιότητα για συμπράξεις στον χώρο της Υγείας είναι κάτι που έχει τονισθεί αρκετές φορές από την Ασφαλιστική αγορά. Οι διάφορες προσπάθειες κατά το παρελθόν χαρακτηρίζονται πρόχειρες, αποσπασματικές και εκτός πλαισίου.
Στο ίδιο πνεύμα, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν πως στην πραγματικότητα το σύστημα Υγείας είναι ήδη ιδιωτικό σε ένα βαθμό, αν αναλογιστεί κανείς πως μεγάλο μέρος των δαπανών προέρχεται από την τσέπη των πολιτών.
Παράλληλα, αναγκαία και ουσιαστική θεωρείται και η φορολογική κινητροδότηση των σχετικών δαπανών για ασφάλιστρα (ιδιωτικής υγείας και σύνταξης).
Υπό αυτό το πρίσμα, η συνεργασία νοσοκομείων – ασφαλιστικών θα μπορέσει να φέρει εν τέλει οφέλη στους τελικούς καταναλωτές, ξεπερνώντας τις υπάρχουσες δυστοκίες του συστήματος.
Διαβάστε: ΤτΕ για Υγεία: Προκρίνει ΣΔΙΤ και σκανδιναβικό μοντέλο
Επίσης: Για ποιο λόγο ένα συμβόλαιο υγείας;
Επιπλέον: Υγεία και Συντάξεις στις ράγες για την εξυγίανση. Οι προτάσεις