back to top
14.1 C
Athens
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Την πόρτα του ΕΣΥ χτυπά η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας

του Βάιου Κρόκου

Στις περαιτέρω προσπάθειες ώστε να λάβουν χώρα συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της Υγείας δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως αποτυπώνεται και από τις χθεσινές ομιλίες στη Βουλή.

- Advertisement -

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στην συνεργασία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και γενικότερα τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανέφερε, «αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

- Advertisement -

Όπως και ο Υπουργός κατά την ομιλία του κ. Βασίλης Κικίλιας, ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε βάρος στις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), λέγοντας ότι «διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και την έγκαιρη πρόσβαση κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται».

Η αναγκαιότητα για συμπράξεις στον χώρο της Υγείας είναι κάτι που έχει τονισθεί αρκετές φορές από την Ασφαλιστική αγορά. Οι διάφορες προσπάθειες κατά το παρελθόν χαρακτηρίζονται πρόχειρες, αποσπασματικές και εκτός πλαισίου.

Στο ίδιο πνεύμα, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν πως στην πραγματικότητα το σύστημα Υγείας είναι ήδη ιδιωτικό σε ένα βαθμό, αν αναλογιστεί κανείς πως μεγάλο μέρος των δαπανών προέρχεται από την τσέπη των πολιτών.

Παράλληλα, αναγκαία και ουσιαστική θεωρείται και η φορολογική κινητροδότηση των σχετικών δαπανών για ασφάλιστρα (ιδιωτικής υγείας και σύνταξης).

Υπό αυτό το πρίσμα, η συνεργασία νοσοκομείων – ασφαλιστικών θα μπορέσει να φέρει εν τέλει οφέλη στους τελικούς καταναλωτές, ξεπερνώντας τις υπάρχουσες δυστοκίες του συστήματος.

Διαβάστε: ΤτΕ για Υγεία: Προκρίνει ΣΔΙΤ και σκανδιναβικό μοντέλο

Επίσης: Για ποιο λόγο ένα συμβόλαιο υγείας;

Επιπλέον: Υγεία και Συντάξεις στις ράγες για την εξυγίανση. Οι προτάσεις

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μ. Θεμιστοκλέους και Π. Δημητρίου συζήτησαν για τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε υγεία και ασφάλιση

Παρακολουθήστε το βίντεο της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum 2025

16th Pharma & Health Conference: Πώς μεταρρυθμίζεται το ΕΣΥ

Η σημασία των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών, αλλά και οι δράσεις στον άξονα ενός ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ, αναλύθηκαν στο β΄ μέρος του συνεδρίου

Θετική η εικόνα των ασθενών για το ΕΣΥ – Εξαίρεση η καθαριότητα των θαλάμων και η σίτιση

Ποιες ΥΠΕ και κλινικές καταγράφουν υψηλότερο μέσο όρο ικανοποίησης

Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε 24ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld με τίτλο «A New Era in Healthcare – Driving the Change»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για τη χορήγηση της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας

Μετά τον εντοπισμό εσφαλμένων ανακλητικών πράξεων, η Υπηρεσία προχώρησε σε επανεξέταση / αποκατάσταση σχετικών περιπτώσεων

Εθελοντική Αιμοδοσία διοργανώνει την 1η Δεκεμβρίου η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και είναι ανοικτή για το κοινό – Δηλώστε συμμετοχή

Οι συλλογικές συμβάσεις βγαίνουν… από τα μνημόνια – Βίντεο

Οι τρεις άξονες της νέας Κοινωνικής Συμφωνίας και τα επόμενα βήματα

Φάρμακα απώλειας βάρους: Σε ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται και χρησιμοποιούνται

Αρνητικά τα αποτελέσματα για το Αλτσχάιμερ, ενθαρρυντικά για άλλες νόσους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πρόταση Κανονισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του Κανονισμού SFDR

Η ΕΑΕΕ ενημερώνει για τις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν ως προς την τροποποίηση του Κανονισμού περί γνωστοποιήσεων αειφορίας

Στο +5,3% η παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου

Θετικό πρόσημο σε όλους τους κλάδους αποτυπώνει η νέα μελέτη της ΕΑΕΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ΣΣΕ: «Πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, απαιτείται συνέχεια»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ζητά να διασφαλιστεί ότι η «κοινωνική συμφωνία» θα αποτελέσει βάση για λειτουργική και δίκαιη εργασιακή πραγματικότητα

ΕΙΑΣ: Σεμινάριο Ασφαλίσεων Ευθύνης και Κινδύνων Ανάκλησης Προϊόντος

Την Τρίτη 2 και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025, σε περιβάλλον webinar ή φυσικής τάξης

«Ζήσε την Επιστήμη»: Allianz και Ίδρυμα Μποδοσάκη προάγουν την ποιοτική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα

Η Allianz συνέβαλε στη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων ανά τη χώρα, αναβαθμίζοντας την εμπειρία περισσότερων από 1.300 μαθητών