back to top
11.6 C
Athens
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026

Η αξία της ισχυρής φωνής του ΣΠΑΤΕ στην εποχή των αλλαγών

Η ισχυρή φωνή ενός συλλογικού φορέα όπως ο ΣΠΑΤΕ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή εποχή, όπου οι αλλαγές στην τεχνολογία, στην οικονομία και στον θεσμικό χώρο δημιουργούν νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιοποίηση και οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τις απαιτήσεις της αγοράς και τις προσδοκίες των πελατών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεμονωμένοι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες να προσαρμοστούν, ενώ οι συλλογικοί φορείς μπορούν να λειτουργήσουν ως πυλώνας καθοδήγησης, εκπαίδευσης και στρατηγικής στήριξης. Η ισχυρή φωνή του ΣΠΑΤΕ σημαίνει ότι ο κλάδος δεν μένει απομονωμένος, αλλά συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο, διεκδικεί θεσμικές λύσεις και προστατεύει τα συμφέροντα των μελών του.

- Advertisement -

Παράλληλα, η οικονομική αστάθεια, οι νέες ρυθμίσεις και οι απαιτήσεις συμμόρφωσης δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι διαπραγματευτικές ικανότητες και η συλλογική παρουσία έχουν κρίσιμη σημασία. Ένας ΣΠΑΤΕ με δυνατή φωνή μπορεί να διαμορφώνει πολιτικές, να εκπροσωπεί αποτελεσματικά τα μέλη του και να εξασφαλίζει ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

Η παρακαταθήκη που αφήνει η Μαρία Δημητριάδη-Βιταλιώτη είναι καθοριστική. Δώδεκα χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς, αρχικά ως Ταμίας και Γενική Γραμματέας, και στη συνέχεια ως Πρόεδρος, έχουν θέσει υψηλό επίπεδο θεσμικής συνέπειας, στρατηγικής μακροπρόθεσμης σκέψης και συλλογικής δράσης. Το έργο της υπήρξε όχι μόνο οργανωτικό, αλλά και συμβολικό: απέδειξε ότι ένας συλλογικός φορέας μπορεί να γίνει πραγματική φωνή του κλάδου, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του και να εμπνέει εμπιστοσύνη στην επαγγελματική κοινότητα.

- Advertisement -

Σήμερα, καθώς ο ΣΠΑΤΕ σπάει τα γεωγραφικά όρια της Αττικής και αποκτά πανελλαδική διάσταση, η σημασία μιας σταθερής, δυνατής και διαχρονικής παρουσίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Ενισχύει την ικανότητά του να συνδέει επαγγελματίες από κάθε γωνιά της χώρας, να μοιράζεται βέλτιστες πρακτικές και να δημιουργεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε προκλήσεις και ευκαιρίες – αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση, την αναβάθμιση και την ενίσχυση του επαγγέλματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΔΕ, ΠΣΑΣ, ΠΟΑΔ και ΕΕΑ καλούν σε εκδήλωση ενημέρωσης για τη μείωση προμηθειών

Θα παρουσιαστεί νομική γνωμοδότηση και θα τοποθετηθούν Πρόεδροι Σωματείων από όλη την Ελλάδα – «Σημαντική», τονίζεται, «η παρουσία όλων»

Deloitte 2026 Global Insurance Outlook: Σε περίοδο αβεβαιότητας και αναδιαμόρφωσης μπαίνει ο κλάδος

Εκσυγχρονισμός, προσδοκίες πελατών και συγκέντρωση αγοράς διαμορφώνουν το μέλλον της ασφάλισης - Ποια η εικόνα στην Ελλάδα

Η οικονομική προσιτότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα

Το πρόσφατο σχέδιο που ανακοινώθηκε επιδιώκει να στηρίξει τους Ευρωπαίους, αλλά η πραγματική πρόκληση βρίσκεται στην εφαρμογή των μέτρων

ΣΠΑΤΕ: Το ΣτΕ δικαιώνει καταναλωτές και διαμεσολαβητές – Επιτακτική ανάγκη για κανόνες και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ο Σύλλογος καλεί την Πολιτεία, την ΤτΕ και την ΕΑΕΕ να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για πλήρη εναρμόνιση της αγοράς με το σκεπτικό της απόφασης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους