‘Ετοιμη λύση για τον υπολογισμό του ρίσκου προσφέρει η AON Greece

Την αξιοποίηση του λογισμικού συστήματος S2Metrica (Solvency to Remetrica) για τη μέτρηση των ασφαλιστικών κινδύνων στο πλαίσιο της προσαρμογής των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών στους κανόνες του Solvency II, προωθεί η AON Greece

To S2Metrica, αποτελεί ένα εσωτερικό μοντέλο, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της AON Greece κ. Τζέραλντ Τέρνερ, επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να προσεγγίσουν αποτελεσματικά τον ασφαλιστικό κίνδυνο ενόψει των αναγκών που δημιουργεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II. 

Η προώθηση του S2Metrica, αποτελεί την εναλλακτική επιλογή σε σχέση με την τυποποιημένη μέθοδο, που υιοθετεί το Solvency και η οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους της AON, αποτελεί μια ενιαία πλατφόρμα που στηρίχθηκε στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών.

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της λογισμικής πλατφόρμας που ανέπτυξε η AON, αποτελεί η έγκρισή της από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, που έχει και τον τελευταίο λόγο για την αποδοχή της μεθόδου, ως αξιόπιστης μορφής μέτρησης κινδύνων. 

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Τέρνερ, η αποτελεσματική αξιοποίησή της προϋποθέτει την κατάρτιση των στελεχών της αγοράς, που θα κληθούν να αναπτύξουν και να υποστηρίζουν το σχετικό μοντέλο με βάση τις ανάγκες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι S2Metrica στηρίχθηκε στη μέθοδο ReMetrica που ανέπτυξε η Benfield και η εξαγορά της από την  AON το 2008, επέτρεψε στον παγκόσμιο μεσίτη ασφαλίσεων να χρησιμοποιεί το λογισμικό για αναλύσεις ρίσκου και κεφαλαίου. 

Το ReMetrica είναι αποδεκτό από ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, ενώ χρήστες του είναι πάνω από 140 εταιρίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων ο όμιλος AIG, η Atradius, η Aviva, η AXA, η Delloitte, η Dexia, η Ernst & Young, η Eureko, η Fortis, η KPMG, οι  Lloyd’ s, η Swiss Life και η Zurich Financial Services

Οι διάφορες αναλύσεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι μια μέση ασφαλιστική εταιρία χρειάζεται 6 μήνες περίπου και κόστος περί τα 500.000 ευρώ για να αναπτύξει εσωτερικό λογισμικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γερμανία, στην οποία αυτή τη στιγμή εξετάζονται τρία εσωτερικά μοντέλα, των Allianz, Munich Re και Talanx

Η ελεγκτική αρχή σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις διαθέτει 10 αναλογιστές για 50 ημέρες το χρόνο προκειμένου να πιστοποιήσει τα αντίστοιχα συστήματα, ενώ ο χρόνος που έχει υπολογιστεί ότι απαιτείται φθάνει τα 3 χρόνια. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*