Τα ανοιχτά μέτωπα της ασφαλιστικής βιομηχανίας

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Ρόλο πρωταγωνιστών εκτιμάται ότι θα αναλάβουν η κυβέρνηση με τις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει σε θεσμικό επίπεδο, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης με τους ελέγχους που προγραμματίζει, καθώς και η ΕΑΕΕ η οποία θα παρέμβει σε μια σειρά κρίσιμων για τον κλάδο ζητημάτων. Στο διάστημα που ακολουθεί λοιπόν αναμένονται τα εξής:

1. Η Επ.Ε.Ι.Α. θα επανέλθει στο ζήτημα της Commercial Value. Στις 18 Ιανουαρίου αναμένει από την εταιρία να καταθέσει πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης και στις 18 Φεβρουαρίου την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 79 εκατ. ευρώ.

2. Στο πρώτο διάστημα του νέου έτους θα δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 6 του ΝΔ 400/70 και το ποιες εταιρίες θα παραμείνουν σε αυτό, όπως και υπό ποιους όρους. 

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον αν η Επιτροπή θα εξαιρέσει του άρθρου 6 εταιρίες οι οποίες εκμεταλλεύθηκαν την προστασία του προκειμένου να δράσουν αθέμιτα, όπως και αν θα αλλάξουν οι παράμετροι εφαρμογής του άρθρου κυρίως σε ότι αφορά την αποτίμηση των μετοχικών τίτλων.

3. Η Επ.Ε.Ι.Α. θα αποφασίσει αν θα παρέμβει ανάλογα και για το ζήτημα των ομολόγων. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος φέρεται να επιθυμεί παρέμβαση της Επιτροπής θεωρώντας ότι ο κλάδος πλήττεται από τις αποτιμήσεις των ομολόγων.

4. Οι ασφαλιστικές εταιρίες θα δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία έτους 2009, από τα οποία θα φανεί το μέγεθος της ζημίας που υπέστησαν λόγω της κρίσης, και θα εξαρτηθεί η στάση την οποία θα τηρήσει η Επ.Ε.Ι.Α..

5. Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης θα λάβει τις αποφάσεις του για το πλαίσιο λειτουργίας του Επικουρικού Ταμείου κλάδου Ζωής και κυρίως για το κατά πόσο ο υπό διαμόρφωση φορέας θα έχει και αναδρομική δράση με σκοπό την κάλυψη των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

6. Ο υφυπουργός, σε συνεργασία με την Επ.Ε.Ι.Α. θα παρακολουθήσει την εφαρμογή της απόφασης που πρόσφατα εξέδωσε για την αποτίμηση και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής.

7. Ο μέτοχος της Εθνική Ασφαλιστική, η Εθνική Τράπεζα, θα λάβει τις αποφάσεις της για το νέο διοικητικό σχήμα της μεγαλύτερης θυγατρικής το τραπεζικού ομίλου. Ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα του Ιανουαρίου.

8. Αλλαγές κατά συνέπεια θα υπάρξουν και στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, καθότι ο σημερινός Πρόεδρός της, κ. Δούκας Παλαιολόγος, ηγείται σήμερα της Εθνική Ασφαλιστική.

9. Ο Ιανουάριος πρόκειται και το 2010 να αποτελέσει μήνα των ανατιμήσεων. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες θα αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους έως και 15%, λόγω των πιέσεων που δέχονται από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, των απαιτήσεων της Επ.Ε.Ι.Α. για νέα κεφάλαια, αλλά και της αύξησης των κατώτατων υποχρεωτικών ορίων ασφάλισης στην Αστική Ευθύνη Αυτοκινήτων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*