Πολιτική πτωχευτικού ασφαλίστρου

Η πολιτική του πτωχευτικού ασφαλίστρου σημάδεψε τον κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτων και το 2008, με τους… συνήθεις υπόπτους της αγοράς να επιμένουν σε αθέμιτες πρακτικές για την προσέλκυση νέων συμβολαίων, άρα και μεριδίων αγοράς, αναπτυσσόμενοι σε βάρος όσων στρατηγικά βασίζονται σε υγιή τιμολόγια.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΑΕΕ που παρουσιάζουν την εξέλιξη του μέσου ετήσιου ασφαλίστρου στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, κατέδειξαν ότι τα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων αυξήθηκαν το 2008 μόλις κατά 10,07% έναντι του 2007.

Επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απέστειλε η ΕΑΕΕ επισημαίνοντας ως λανθασμένη την απόφαση του υπουργού να μην συμπεριλάβει στην Επιτροπή Ειδικών για το ασφαλιστικό εκπρόσωπο από την ασφαλιστική αγορά.

Κύκλοι της αγοράς εξέφραζαν εντόνως τη δυσφορία τους που ο υπουργός Εργασίας, απέκλεισε τον κλάδο από το διάλογο για το ασφαλιστικό, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει να μην αντιλαμβάνεται το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ασφαλιστική αγορά για την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Η μη συμμετοχή της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα οδηγήσει στη διατήρηση του τριτοκοσμικού χαρακτήρα του και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε πτώχευση» επισημαίνει κορυφαίος παράγοντας του κλάδου.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η υπογραφή από τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Φίλιππο Σαχινίδη, της απόφασης που θα ρυθμίζει τα θέματα των ασφαλισμένων της Ασπίς.

Η αντιμετώπιση του θέματος θα βασίζεται στην ενεργοποίηση του άρθρου 10 του νόμου 400, που ορίζει τη διαδικασία αποζημίωσης των κατόχων συμβολαίων ζωής.

Οι δικαιούχοι θα ικανοποιηθούν με βάση το προϊόν της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη θα επιδιωχθεί να επισπευσθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*