Ας προνοήσουν να ασφαλιστούν…

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν έχει προβεί στις απαραίτητες κινήσεις αναδιάρθρωσης. Ακόμα βρίσκεται και λειτουργεί σε συνθήκες και συσχετισμούς που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Αυτό ανέφερε στο IW κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής χρηματοοικονομικής αγοράς με διεθνή εμπειρία και πανεπιστημιακή κατάρτιση. Η διαπίστωση δε φαίνεται να βρίσκει αντίθετους και τους έλληνες ασφαλιστές που έστησαν εταιρείες, εκπροσώπησαν ξένους πολυεθνικούς οίκους και αποτελούν σήμερα το «ζωντανό» κεφάλαιο της αγοράς μας. 

Η «νέα» άποψη που ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην ασφαλιστική πραγματικότητα είναι σαφής. Οι εταιρείες πρέπει να σκεφθούν μελλοντικά, πρέπει να ενισχυθούν σε μεγέθη, πρέπει να συνεργαστούν για να φτιάξουν επιχειρηματικά σχήματα με όγκο. 

Το ίδιο είχε επισημάνει και σε άρθρο του στο IW ο γνωστός στην αγορά πανεπιστημιακός δάσκαλος, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος που γνωρίζει στη θεωρία αλλά και στην πράξη τα θέματα των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Αντιρρησίες είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν ως προς τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν, ωστόσο φαίνεται ότι λείπουν οι τολμηροί, αυτοί που θα τραβήξουν πρώτοι το νέο δρόμο, ανοίγοντας τους ορίζοντες και στους άλλους. 

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προσφάτως δύο μεγάλοι ασφαλιστικοί παίχτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας τους, όχι όμως συνολικά, παρά αποσπασματικά, κάτι που δεν συνιστά καινοτομία ούτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση δημιουργίας μεγάλου ασφαλιστικού «σπιτιού». 

Παρόμοια περίπτωση ήταν και η συνεργασίας Interamerican με την ING όπου οι εταιρείες βρήκαν σημείο κοινών συμφερόντων. Έτσι το ζήτημα της πραγματικής ανανέωσης που χρειάζεται η ελληνική ασφαλιστική αγορά τελεί εν υπνώσει. 

Σε κάθε περίπτωση όμως οι έλληνες ασφαλιστές βρίσκονται σε μονόδρομο, καθώς η παγκοσμιοποίηση προχωρά, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο σκληρές συνθήκες και η βιωσιμότητα τους εξαρτάται από τις κινήσεις των ηγετών τους. Όσο αυτοί εθελοτυφλούν ή όσο αγνοούν τα κελεύσματα των καιρών και δεν εφαρμόζουν στρατηγική για την επόμενη μέρα τόσο πιο γρήγορα θα οδηγηθούν σε ασφυξία. Τουλάχιστον ας προνοήσουν να ασφαλιστούν…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*