Σε 3 μήνες οι αποζημιώσεις από τα τροχαία ατυχήματα

Μεταβατική περίοδο δύο ετών ζητάει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του κανονισμού για το διακανονισμό των ζημιών από τροχαία ατυχήματα, που εξέδωσε η εποπτική αρχή. 

Η ασφαλιστική αγορά, θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σχετική απόφαση, ενισχύουν τη γραφειοκρατία και αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των εταιρειών, χωρίς αντίστοιχα να έχουν ανταποδοτικότητα για τους ασφαλισμένους.

Σημειώνεται ότι ο νέος κανονισμός αποσκοπεί στην επίσπευση των διαδικασιών που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το διακανονισμό των ζημιών, έτσι ώστε να τηρείται το 3μηνο για την καταβολή των αποζημιώσεων που προβλέπει ο νόμος. 

Παρά το γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης κανόνων «που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου», στο σχετικό υπόμνημα που απέστειλε προς την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, απαριθμεί πλήθος παρατηρήσεων και ζητά σειρά αλλαγών στο τελικό. 

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των ασφαλιστικών εταιρειών, η υλοποίηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη σχετική απόφαση συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση, στο βαθμό που η αποτελεσματική εφαρμογή τους, απαιτεί εκσυγχρονισμό των μηχανογραφικών συστημάτων, υιοθέτηση νέων εφαρμογών, εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού ή πρόσληψη νέου, με συνέπεια να απαιτούνται χρονοβόρες. 

Η ασφαλιστική αγορά ζητά να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος δύο χρόνων και επιπλέον να προβλεφθεί με σαφήνεια ότι, η απόφαση θα εφαρμοστεί στους φακέλους των ζημιών που θα σχηματιστούν μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου και όχι στους υφιστάμενους.        

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που έχει δώσει προς διαβούλευση η ΕΠΕΙΑ, οι εταιρείες θα πρέπει να τηρούν τρία νέα αρχεία. Πρόκειται για το Αρχείο Φακέλων Ασφαλιστικών Περιπτώσεων, το Αρχείο Τελεσίδικων Αποφάσεων και το Αρχείο Στατιστικών Στοιχείων. 

Η ΕΑΕΕ ζητά από την εποπτική αρχή να επανεκτιμήσει το όφελος που αναμένεται για τους καταναλωτές η υιοθέτηση ορισμένων από τις διαδικασίες που θεσπίζει, λαμβάνοντας υπόψη, όπως υποστηρίζει τη σημαντική και δυσανάλογη αύξηση του κόστους λειτουργίας που προκαλείται στις εταιρείες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τελικώς τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*