Τι φοβούνται και σε τι προσδοκούν οι ασφαλιστές από την κρίση

Η ικανοποιητική απόδοση των επενδύσεων θεωρείται η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος, στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Αυτό καταδεικνύει η έρευνα ‘Insurance Banana Skins’ που πραγματοποιήθηκε από το CSFI σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers (PwC) κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2008.
Ο συντάκτης της έρευνας, David Lascelles, δήλωσε: «Το κύριο μήνυμα της έρευνας σχετίζεται με τη διαχείριση της κρίσης. Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να διατηρήσει την κερδοφορία και τα κεφάλαιά του για να ξεπεράσει την κρίση. Οι προκλήσεις που υπάρχουν δεν έχουν προηγούμενο.»
Ο κ. Αίμιλιος Γιανννόπουλος, Partner της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα, δήλωσε: «Αν και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που διαπιστώνει η έρευνα δεν αποτελούν έκπληξη, είναι αξιοσημείωτο να δούμε πώς η αντίληψη σχετικά με τους σημαντικότερους κινδύνους έχει αλλάξει από το 2007 και πόσο κοινές είναι οι εκτιμήσεις για τους σημαντικότερους κινδύνους σε όλο τον κόσμο.» 
Ο κλάδος λειτουργεί μέσα στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία όχι μόνο οδήγησε σε μία επαναπροσέγγιση των σημαντικότερων κινδύνων, αλλά και σε μία ανησυχία ότι δεν είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει, όπως εκτιμάτο κάποτε, καθώς και σε μία αλλαγή αναφορικά με την ανάληψη κινδύνων. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η ενσωμάτωση καλών πρακτικών διαχείρισης είναι κρίσιμης σημασίας, εφόσον ο κλάδος καταφέρει να βγει από αυτόν τον κύκλο, σε καλύτερη θέση».
 Για την αγορά των ασφαλειών ζωής, η ύφεση θα πλήξει τον τομέα των αποταμιεύσεων, ιδίως αν συνεχιστούν οι μειώσεις των επιτοκίων. Στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων οι κύριες ανησυχίες αφορούν στο επίπεδων των ασφάλιστρων, καθώς και μία πιθανή αύξηση των αιτημάτων για αποζημίωση, ιδίως εκείνα που ενδεχομένως σχετίζονται με απάτη. Οι ανησυχίες στον τομέα της επανασφάλισης αφορούν κυρίως στην αξιοπιστία της προσφερόμενης επανασφάλισης σε μία δύσκολη αγορά.
 Ποιοι είναι οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι (κατάταξη 2007 εντός παρένθεσης)
Πώς κατατάσσονται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός κλάδος
 1. Απόδοση Επενδύσεων (11)
2. Χρηματαγορές (13)
3. Διαθεσιμότητα κεφαλαίων (26)
4. Μακροοικονομικές τάσεις (-)
5. Υπερβολική εποπτεία (1)
6. Τεχνικές διαχείρισης κινδύνου (14)
7. Αξιοπιστία επανασφάλισης (27)
8. Περίπλοκα εργαλεία (19)
9. Αναλογιστικές εικασίες (8)
10. Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (7)
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*