Τα περιθώρια μείωσης των ασφάλιστρων εξαντλούνται

Το ύψος των ασφαλίστρων στην Βρετανία συνέχισε να εκδηλώνει πτωτική τάση, πλην όμως με βραδύτερο ρυθμό, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Marsh. 

Όπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του έτους (το οποίο κατά παράδοση είναι αυτό με τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής ασφαλίστρων) στα ασφαλιστήρια ακινήτων παρατηρήθηκε πτώση κατά 0,5%, στα ασφαλιστήρια ζωής κατά 4%, και στα υποχρεωτικά ασφαλιστήρια κατά 3,5%.

Ο κ. Τιμ Πρίτσαρντ, αρμόδιος διευθυντής της Μarsh, απέδωσε τη μείωση στον ανταγωνισμό, αλλά και στην είσοδο μερικών νέων ονομάτων στην εκεί αγορά. Πάντως, η επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης των χρεώσεων ήταν σημαντική, ειδικά στα πολυετή συμβόλαια, πράγμα μάλλον φυσιολογικό, αφού η μέση μείωση στα ασφάλιστρα κατοικιών και ζωής από το 2004 φθάνει το 47%. 

Για φέτος, αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί κυρίως στα ασφαλιστήρια ακινήτων, με μία κλιμάκωση από το 2,5% έως και το 10%, ανάλογα με τον κίνδυνο που περικλείει κάθε συγκεκριμένο ασφαλιστήριο.

Δεδομένου ότι τα περιθώρια για τις ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στενέψει σημαντικά, ο κ. Πρίτσαρντ εκτίμησε ότι από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους περαιτέρω μειώσεις θα γίνονται όλο και σπανιότερες, αλλά απέκλεισε και το αντίθετο, λόγω της επαρκέστατης προσφοράς και του σκληρού ανταγωνιστικού κλίματος, ενώ καθοριστική για την επιτυχία σε αυτό το χρονικό διάστημα θεώρησε την αποτελεσματική διαχείριση του ρίσκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*